Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Padua in Boekel

Daniël De Brouwerstraat 28
5427 EL, Boekel (Gemeente Boekel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1732-1810
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518254
Type: Kerk

Omschrijving van Huize Padua

Inleiding.

ONZE LIEVE VROUWEKAPEL, gelegen tegenover de Kluis aan Kluisstraat 2 en geplaatst ter linkerzijde van het hekwerk van de villa aan de Daniël de Brouwerstraat 28. Het oorspronkelijke kapelletje werd op deze plek gebouwd door Petrus Koymans (1732-1810), de tweede opvolger van Daniël de Brouwer. Het werd tussen 1871 en 1878 ommetseld en kreeg toen de huidige vorm. In de loop van de tijd hebben er verschillende Mariabeelden in gestaan.

Omschrijving.

Het kapelletje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen. Het zadeldak is belegd met zwarte Oudhollandse dakpannen. De kleine kapel is van het nistype. De nis wordt afgesloten door een getralied ijzeren hek.

In de rondboognis staat een polychroom Mariareliëf van geglazuurd keramiek. Deze Maria van Altijddurende Bijstand is rond 1960 vervaardigd.

De topgevel van de kapel wordt op de hoeken en de top bekroond door obelisken.

Waardering.

Het kapelletje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de charitas door orden en congregaties, het is een uitdrukking van de aandacht die toen werd gegeven aan bijzondere devoties, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de kapel. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het complex Huize Padua dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,mariakapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize Padua
location_on Monumenten Kaart rond Boekel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt