Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie in Deursen Dennenburg

Kuiperstraat 1
5371 LJ, Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1920
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 518216
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie

Inleiding

Het betreft een blokvormige R.K. PASTORIE in de trant van Jan Stuyt, behorende bij de op onderdelen van rijkswege beschermde R.K. Vincentiuskerk te Deursen. Het betreft een, blijkens een in de pleisterlaag van de voorgevel aangebracht jaartal in 1920 opgetrokken gebouw, aan de rand van het dorp aan een doorgaande weg. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als woonhuis. Omstreeks 1985 is aan de achterzijde een aanbouw gepleegd.

Omschrijving

Het tweelaags pand heeft een voorgevel met drie vensterassen en zijgevels met twee assen. De gevels zijn geheel opgetrokken uit baksteen en zijn voorzien van een gepleisterde plint, terwijl ook het bovenste deel van het muurwerk over ruim een meter hoogte van pleister is voorzien. In de voorgevel zijn in deze laag twee Christusmonogrammen aangebracht, alsmede het jaartal "Ao De 1920". Ook de centraal in de voorgevel geplaatste voordeur is voorzien een gepleisterde omlijsting, waarin een gestileerd kruis. De opgeklampte deur heeft een kruisvormig licht en, door een houten luifel gescheiden, een gedeeld bovenlicht met glas-in-lood. Alle vensters hebben openslaande ramen en een achttienruits bovenlicht. Op de begane grond heeft het openslaande deel telkens zes ruiten, op de verdieping vier. In de zuidelijke zijgevel is een blindvenster. De achtergevel heeft een aanbouw uit de bouwtijd onder zadeldak, voorzien van oud Hollandse pannen. Het schilddak heeft een overstek op klossen, is gedekt met tuile-du-Nord pannen en heeft aan de voorzijde een kleine dakkapel met negenruits openslaande ramen. Zeer opvallend en zeldzaam in deze streken zijn de beide houten uileborden, voorzien van kleine lichten en een makelaar.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Deursen.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Deursen Dennenburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt