Grafhuisje in Huisseling
Omschrijving van Grafhuisje
Inleiding
Het betreft een voormalig BAARHUISJE op vierkante plattegrond uit omstreeks het midden van de negentiende eeuw, met aangebouwd PASTOORSGRAF uit 1869. Het geheel is gelegen te Huisseling direct ten zuiden van het schip van de Sint Lambertuskerk. In 1985 is het zuidelijke deel van het huisje afgebroken. Het overgebleven deel is in gebruik als opslagplaats.
Omschrijving
Het handvorm bakstenen gebouwtje heeft een zadeldak, voorzien van geschubde lei in maasdekking. In de oostelijke gevel bevindt zich een brede opgeklampte deur met smeedijzeren slotplaat en deurklink. In de westelijke gevel is een kruisvormig licht in het muurwerk uitgespaard. Tegen de noordelijke gevel ligt het hardstenen pastoorsgraf van Antonius Verkuulen, tussen 1824 en 1869 pastoor te Huisseling, bestaande uit een neo-gotische graftombe, waarop in laag-reliƫf tussen doodskoppen en bladmotieven een kelk met hostie is afgebeeld. Het muurwerk boven het graf wordt voor het grootste deel in beslag genomen door een polychrome (voornamelijk oker, rood en blauw) muurschildering, waarop een ommuurde stad met poort en muurtorens, kerken en huis is afgebeeld.
Mogelijk betreft het het Hemelse Jeruzalem. De schildering wordt omgeven door een ezelsrugboogvormige bakstenen lijst, bekroond door een mogelijk ouder natuurstenen medaillon waarop een putto, rustende op doodskoppen, staat afgebeeld.
Waardering
Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het baarhuisje annex grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van een polychrome buitenschildering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is voor de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam met name vanwege de uitvoering met schildering en medaillon. De detaillering van het geheel is esthetisch waardevol.
Tags: losse objecten, ed.,baarhuisje,begraafplaats en -onderdl,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Sint Lambertuskerk Hamstraat 1, Huisseling
- Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk Hamstraat 4, Huisseling
- Pastorie, tegenwoordig woonhuis Grotestraat 58, Huisseling
- Boerderij. Zeer fraai voorbeeld van het middenlangsdeeltype met T-huis, in de woonhuisvoorgevel hoekpilasters met hardstenen dorische kapitelen Grotestraat 54, Huisseling
- Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis Hamstraat 8, Huisseling
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Huisseling (Noord Brabant)