Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heilige Put in Brielle

De Heilige Put
De Rik 5
3232 LA, Brielle (Gemeente Brielle)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1867-1921
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 518185

Omschrijving van Heilige Put

Inleiding

BASSIN onderdeel van het complex bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum. Het midden in het Martelveld liggende bassin, dat bekend is als "de Heilige Put", bevindt zich op de plaats waar zich de visvijver bevond van het voormalige St. Elisabethklooster van de reguliere kanunniken van Sint Augustinus. In het water van deze visvijver zouden de beenderen van de Martelaren van Gorcum zijn gewassen, waardoor aan het water een geneeskrachige werking wordt toegekend.

Omschrijving

Bassin in de vorm van een langgerekt ovaal bestaande uit gemetselde wanden verstevigd door middel van schieters en afgedekt met platte, natuurstenen dekplaten. In het midden van één van de lange, rechte zijden bevindt zich een trap met natuursteen treden naar een plateau op waterniveau omgeven door een eenvoudig hekwerk van ijzeren stangen. De wand tegenover deze trappartij heeft een natuurstenen balk, restant van een tweede trappartij naar de bron.

Waardering

Het bassin is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de ensemblewaarde en typologische waarde.

- Het bassin is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functie en als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling.

- Het bassin heeft ensemblewaarde vanwege de sterke historisch-functionele en visuele samenhang met de andere complexonderdelen.

- Het bassin is gaaf en herkenbaar bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,vijver,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heilige Put
location_on Monumenten Kaart rond Brielle

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!