Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fruitmuur in Wateringen

star star star star (1)
Poeldijkseweg 34
2291 GC, Wateringen (Gemeente Westland)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900
Publicatie: 20010730
Rijksmonument ID: 518167
Type: Overig

Omschrijving van Fruitmuur

Inleiding

FRUITMUUR gelegen aan de doorgaande weg van Poeldijk naar Monster, gebouwd omstreeks 1900 en oorspronkelijk behorend bij een complex kniekassen dat door een warenhuis is vervangen. De muur bestaat uit twee delen, elk van ongeveer 50 meter lengte, gelegen langs de provinciale weg, waarbij één deel om de bocht verder loopt. De muur is aan de straatzijde onderbroken door de inrit naar het achtergelegen bedrijf en het woonhuis.

Omschrijving

Circa 2 meter hoge, tweeëneenhalfsteens brede fruitmuur bestaande uit twee delen van ca. 50 meter opgebouwd uit nissen. De muur is grotendeels parallel aan de weg gelegen. Het noordelijke deel loopt door om de hoek en is op de hoek kwartrond afgewerkt. De muur is opgetrokken in rode handvorm baksteen in halfsteensverband met rechthoekige steunberen. De brede steunberen van het zuidelijke deel van de muur zijn afgedekt met platen. De steunberen van het noordelijke deel met rode oud-Hollandse pannen. De muur is gedekt met een rollaag. De terugliggende vakken tussen de steunberen zijn gepleisterd.

Aan de erfzijde groeien fruitboompjes.

Waardering

De fruitmuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als element in de ontwikkeling van de teelt van leifruit.

De druivenmuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde als goed voorbeeld van een karakteristieke Westlandse fruitmuur met nissen, verbonden met de geschiedenis van de Westlandse tuinbouw, die zowel regionaal als nationaal van grote betekenis is.

De druivenmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.

Tags: losse objecten, ed.,muur(d),erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fruitmuur
location_on Monumenten Kaart rond Wateringen

Recensies (1)
    Fruitmuur Fruitmuur
    Poeldijkseweg 34, Wateringen, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    4
    In de tekst staat een fout. De muur staat aan de Poeldijkseweg, die begint bij de zogeheten Blauwe Brug en loopt van Poeldijk naar Wateringen, niet naar Monster.