Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Begraafplaats: aanleg in Rijswijk

Sir Winston Churchillln 233
2282 JS, Rijswijk (Gemeente Rijswijk)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1935/1936
Architect: L.A. Springer
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 518124

Omschrijving van Begraafplaats: aanleg

Inleiding

AANLEG als onderdeel van het complex Algemene begraafplaats, op een verhoogd terrein aan de Sir Winston Churchilllaan, in 1916 uitgevoerd naar ontwerp van de tuinarchitect L.A. Springer in Gemengde Tuinstijl. In 1935/'36 werd de begraafplaats spiegelbeeldvormig verdubbeld. L.A. Springer (1855-1940) werkte als tuinarchitect aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw en raakte vooral bekend met zijn ontwerpen voor parken en tuinen.

N.B. In 1949/1950 werd de begraafplaats een tweede keer uitgebreid, wegens de leeftijd en de op zichzelf staande aanleg die niet aansluit op het oudere deel, is de na-oorlogse uitbreiding (de noordelijke helft omvattend) voor bescherming uitgesloten.

Omschrijving

Verhoogd gelegen begraafplaats met een rechthoekige plattegrond en een symmetrisch assenpatroon met halfronde en rechte paden. Piramidaal gesnoeide meelbesbomen accentueren het assenstelsel dat is ingevuld met diverse volwassen bomen met verschillende kleuren en bladstructuren (beuken, taxus, prunus, oost-indische kers, gladitia, ceder, coniferen, etc.). Verder veel zorgvuldig vormgegeven grafzerken en familiegraven van onder meer vooraanstaande Rijswijkse families.

Waardering

De begraafplaats uit 1916 met uitbreiding uit 1935/1936 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een begraafplaats uit het eerste kwart van de 20e eeuw en een goed daarbij aansluitende uitbreiding.

Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een begraafplaats naar ontwerp van L.A. Springer met een aanleg in Gemengde Tuinstijl die gekenmerkt wordt door een symmetrisch assenstelsel. Van tuinhistorisch belang als voorbeeld van een begraafplaats uit het oeuvre van de tuinarchitect.

De begraafplaats heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de verschillende complexonderdelen.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Begraafplaats: aanleg
location_on Monumenten Kaart rond Rijswijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt