Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Diepert in Handel

Peeldijk 53
5423 VB, Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1915
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518100
Type: Boerderij

Omschrijving van De Diepert

Inleiding

ONTGINNINGSBOERDERIJ "De Diepert", gebouwd in 1915 tijdens ontginningen van de Gemertse Peel. Het pand heeft een woongedeelte, direkt aan de weg, en een iets breder bedrijfsgedeelte dat zich daarachter uitstrekt.

Omschrijving

Boerderij op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, onder een groot schilddak, aan de achterzijde een topgevel met windveer en wolfeinde.

Tegen de linkergevel is een melkhuisje gebouwd.

De muren zijn uitgevoerd in beton en grijs gepleisterd, het dak is gedekt met muldenpannen, aan de linkerkant is het dakvlak gedeeltelijk voorzien van riet.

De toegang bevindt zich in de rechter zijgevel en bestaat uit een deur met bovenlicht. Het woongedeelte bevat verder T-schuiframen, in de voorgevel nog van luiken met diabolobeschildering voorzien. Boven het midden van de voorgevel bevindt zich een dakkapel met wangen. In het stalgedeelte zijn in de rechterzijgevel rechthoekige ramen met roedenverdeling in metalen kozijnen zichtbaar, links zijn kleine raampjes aangebracht. De achtergevel heeft in de top een driekhoekig luik.

Het melkhuisje is van getoogde vierruitsramen voorzien.

De naam van de boerderij "De Diepert" is op de voorgevel geschilderd.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Aan de voorzijde bevindt zich onder andere de woonkamer. Achter de gang een grote woonkeuken waarachter de stallen liggen. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een boerderij binnen de Peelontginning. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van de Peel. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Diepert
location_on Monumenten Kaart rond Handel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt