Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis, gebouwd in een eclectische stijl in Gemert

Kerkstraat 12
5421 KX, Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1860
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518076
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Woonhuis, gebouwd in een eclectische stijl

Inleiding.

WOONHUIS, gebouwd circa 1860 in een eclectische stijl. Oorspronkelijk leerlooierswoning. De woning heeft daarna een horecabestemming gehad en is patronaatsgebouw geweest.

Omschrijving.

Een éénlaagse bouwmassa, acht traveeën breed op een rechthoekige plattegrond. Het geheel heeft een mansardedak, gedekt met geschubde leien.

Het pand is uitgevoerd in baksteen. De voorgevel is geblokt gepleisterd, op een glad gepleisterd basement. De rechterzijgevel heeft een gepleisterde plint. Onder de geprofileerde goot een gepleisterde lijst met rechthoekige vlakken en cirkels. De goot rust op met loofwerk versierde consoles.

Het pand heeft getoogde vierruitsramen met bovenlichten en een houten paneeldeur. Ramen en deuren zijn in geprofileerde omlijstingen met brede kuiven gevat. In het dakvlak bevinden zich vier (zinken) oeils de boeuf, bekroond door een pinakel. De zijgevel bevat zesruitsramen en een deur. In het verlengde van de zijgevel strekt zich een muur uit met opgemetselde delen, bekroond door natuursteen.

De achtergevel bevat nieuw metselwerk. In het dakvlak zijn moderne dakkapellen aanwezig.

Waardering

Het geheel is van algemeen belang. Aan de oorspronkelijke functie ontleent het cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling in het Peelgebied. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege detaillering en materiaalgebruik als voorbeeld van de verwerking van eclectische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de oude kern van Gemert.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis, gebouwd in een eclectische st…
location_on Monumenten Kaart rond Gemert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!