Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalig gemeentehuis in Gemert

Kerkstraat 8
5421 KX, Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1860 (woonhuis) 1885 (gemeentehuis)
Architect: Dreesen
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 518075
Type: Woonhuis

Omschrijving van Voormalig gemeentehuis

Inleiding.

Voormalig GEMEENTEHUIS in Eclectische stijl in 1885 gebouwd naar ontwerp van architect Dreesen uit Helmond.

Omschrijving.

Tweelaagse hoofdmassa op een blokvormige plattegrond onder een plat dak met dakschilden. De voorgevel is drie travee├źn breed en heeft een middenrisaliet.

Dakschilden zijn gedekt met geschubde leien. Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een iets vooruitstekende bakstenen plint. De zijgevel, grenzend aan nummer 12 is gepleisterd. Hoekpilasters zijn op de begane grond geblokt gepleisterd uitgevoerd, daarboven glad. Tussen de begane grond en verdieping bevindt zich een gepleisterde cordonlijst. De bovenste rand van de gevel wordt versierd door een kroonlijst, aan de voorzijde met consoles. De risaliet is eveneens gepleisterd en op de begane grond voorzien van een uitstekende portiek met dubbele paneeldeur met smeedijzeren roosters en een hardstenen stoep. Naast de deur is een gevelsteen aangebracht met opschrift: P.L.P./G.SLITS/BURGEMEESTER/18 19-5 85.

Erboven bevindt zich een klein bordes met opengewerkte balustrade en vlaggenmast. Openslaande deuren hierachter zijn in een geprofileerde omlijsting met kuif geplaatst. In de kroonlijst, ter plekke van het bordes is het gemeentewapen aangebracht.

Aan weerszijden van de risaliet zijn getoogde schuiframen aanwezig onder gepleisterde segmentbogen, voorzien van een dekoratieve sluitsteen en met een hardstenen onderdorpel. Ook de zijgevel bevat getoogde ramen. In het dakvlak is aan de voorzijde, boven de risaliet een dakkapel in classicistische omlijsting geplaatst. In de zijgevel bevinden zich twee oeils de boeuf. Dakrand is van een gootlijst voorzien.

Waardering.

Het geheel is van algemeen belang. Aan de oorspronkelijke functie ontleent het cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling in het Peelgebied. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege detaillering en materiaalgebruik als voorbeeld van de verwerking van eclectische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de oude kern van Gemert.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalig gemeentehuis
location_on Monumenten Kaart rond Gemert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!