Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Verkade: biscuitfabriek. Tweelaags hoekgebouw met sheddak en een tegen de noordzijde daarvan gebouwde watertoren met sprinklerinstallatie in Zaandam

Westzijde 103
1506 GA, Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Noord Holland
Bouwjaar: 1931 (uitbreiding)
Architect: P. Molenaar
Publicatie: 20011003
Rijksmonument ID: 518048

Omschrijving van Verkade: biscuitfabriek. Tweelaags hoekgebouw met sheddak en een tegen de noordzijde daarvan gebouwde watertoren met sprinklerinstallatie

Inleiding

Tussen Westzijde en Vaart gesitueerde uitbreiding uit 1931 van de in 1916 gebouwde BISCUITFABRIEK. Deze fabriek is tevens in 1924, 1929, 1935, 1950 (hoogbouw) en 1977 uitgebreid. De uitbreiding uit 1931 is naar ontwerp van P. Molenaar uit 1930 opgetrokken en maakt deel uit van het fabriekscomplex "Verkade". De uitbreiding bestaat uit een tweelaags hoekgebouw met watertoren, gebouwd in zakelijke trant. De bescherming beperkt zich tot deze twee onderdelen van de biscuitfabriek.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken onderdeel van de biscuitfabriek, bestaande uit een tweelaags hoekgebouw met sheddak en een tegen de noordzijde daarvan gebouwde watertoren met sprinklerinstallatie. Hoekgebouw en watertoren hebben een betonskelet, met in gele baksteen opgetrokken muurwerk. Het hoekgebouw heeft aan zuid-, west- en oostzijde stalen meerruitsvensters op beide bouwlagen. De oostzijde heeft een dubbele transportdeur onder overstek. De hoog opgaande watertoren staat teruggerooid ten opzichte van de voorzijde (O) van het hoekgebouw. De op rechthoekig grondplan gebouwde watertoren heeft in de schacht smalle verticale lichtstroken: de oost- en westzijde elk drie, de noord- en zuidzijde elk één. Onder de stalen vensterreeks bovenin de toren is een omgaand balkon met aan oost- en westzijde in grote letters de naam Verkade.

Waardering

In 1931 gebouwd onderdeel van de biscuitfabriek, van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed ontworpen voorbeeld van fabrieksarchitectuur uit het Interbellum, in Nieuw-zakelijke trant. Het genoemde onderdeel heeft ensemble- en situationele waarde als historisch-functioneel en beeldbepalend onderdeel van het fabriekscomplex "Verkade", met name vanwege de markante watertoren.

Tags: gebouwen, woonhuizen,levensmiddelenfabriek,industrie,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Verkade: biscuitfabriek. Tweelaags hoek…
location_on Monumenten Kaart rond Zaandam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!