Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gebouw 316 (was- en kleedlokaal) in Zaandam

Gebouw 316
Hemkade 18
1506 PR, Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Noord Holland
Bouwjaar: 1936-1941
Publicatie: 20010917
Rijksmonument ID: 518040
Type: Overig

Omschrijving van Gebouw 316 (was- en kleedlokaal)

Inleiding

Voormalig WAS- EN KLEEDLOKAAL "Gebouw 316", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit de periode 1936-1941. Het object behoort tot de bebouwing uit de derde fase van de fabriek en bevindt zich op het westelijke terreindeel bestemd voor de machinefabriek.

Omschrijving

Was- en kleedlokaal, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit één bouwlaag onder geknikt zadeldak met de nok west-oost gericht. Het gebouw is op betonnen fundering opgetrokken in grauwe baksteen gemetseld in halfsteensverband. De kopgevels zijn voorzien van hoog geplaatste smalle betonnen vensters met roedenverdeling; de zijgevels bevatten beide vier uitgebouwde betonnen toegangsportalen met ijzeren ramen (in de tweede, vierde, zesde en achtste travee). De houten goten langs de gevels hebben een groot overstek.

Het gebouw heeft een vierbeukig houtskelet over negen traveeën bestaande uit kap met tussenstijlen op poeren en voorzien van schoren en dubbele koppelbalken die ook de schoren verbinden. De stijlen en schoren ondersteunen de gordingen. Tussen de spanten is bij de zijbeuken een windverband aangebracht. Op de kap zijn in de derde, vijfde en zevende travee drie ijzeren rupslantaarns aangebracht die in de nok een ontluchtingskanaal hebben. De tegelvloer is gedeeltelijk gaaf aanwezig.

Waardering

Het voormalige was- en kleedlokaal "Gebouw 316" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bij een fabriek behorend reinigingsgebouw behorende uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, en wegens constructieve waarde vanwege de houten constructie inclusief de rupslantaarns. Het object is tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein, gebouwd in de derde fase van de fabriek.

Tags: gebouwen, woonhuizen,kleedgelegenheid,sport en recreatie,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gebouw 316 (was- en kleedlokaal)
location_on Monumenten Kaart rond Zaandam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!