Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastoorsgraf Andreas Pauwels in Nuenen

star star star star (1)
Park 53
5671 GC, Nuenen (Gemeente Nuenen Gerwen En Nederwetten)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1879-1895
Publicatie: 20000828
Rijksmonument ID: 518001

Omschrijving van Pastoorsgraf Andreas Pauwels

Inleiding

Op het R.K. kerkhof van de H. Clemens te Nuenen gelegen PASTOORSGRAF in neo-gotische stijl van Andreas Pauwels, circa 1882. Het graf ligt vóór de calvariegroep.

Omschrijving

Hardstenen graftombe met op neo-gotische gedetailleerde sokkel staand kruis en dekplaat met in hoog-reliëf op de hoeken de vier evangelistensymbolen, gevat in een vierpas. Centraal in de dekplaat is in een door een spitsboog omvatte nis in hoogreliëf een kelk met hostie op een gesloten boek afgebeeld.

Langs de randen van de dekplaat de inscriptie: "Hier rust de zeer eerw. heer Andreas Pauwels / Geboren te Nieuwkuik 10 april 1826 / bijna 10 jaren pastoor dezer parochie / overleden te Nuenen 25 aug. 1882". Op de voorzijde van de tombe de inscriptie: "Memento".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het pastoorsgraf. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van de neogotische grafscultuur met aangepaste neo-middeleeuwse detaillering en symboliek. Het heeft tesamen met de calvariegroep ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastoorsgraf Andreas Pauwels
location_on Monumenten Kaart rond Nuenen

Recensies (1)
    Pastoorsgraf Andreas Pauwels Pastoorsgraf Andreas Pauwels
    Park 53, Nuenen, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    1
    De vermelde sterfdatum van pastoor Andreas Pauwels is onjuist. Deze moet zijn: 23 augustus 1889. Ik kan een kopie van zijn bidprentje en van het grafmonument toesturen. Dit was de pastoor die parochianen verbood te poseren voor Vincent van Gogh tijdens zijn verblijf in Nuenen van 1882-1885.