Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Onze Lieve Vrouwe in Bergeijk

Op Driehoekig Pleintje
5560 AA, Bergeijk (Gemeente Bergeijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1934
Architect: Jos. Bedaux
Publicatie: 20011016
Rijksmonument ID: 517912
Type: Kerk

Omschrijving van Onze Lieve Vrouwe

Inleiding.

De ONZE LIEVE VROUW KAPEL werd in 1934 gebouwd door het Brabants Studentengilde in Delftse School. Het ontwerp is van de hand van Jos Bedaux. De niskapel bevindt zich op een driehoekig pleintje dat is omzoomd met forse loofbomen.

Omschrijving.

Het rechthoekige kapelletje is een vakwerkbouw met vullingen van machinale baksteen, met diagonaal gemetselde sierbanden ter afwerking. Het zadeldak heeft aan de zijden ingezwenkte lessenaareinden en is gedekt met rode tuile-du-Nordpannen. Dit dak steunt op rustiek donker gebeitste en bewerkte schoren.

Hierin is het jaartal 1934 en de naam O.L. Vrouw van Brabant gesneden. In de nis bevindt zich een wit stenen beeld van Maria met Kind door Marius Evers.

Waardering.

Het kapelletje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikeling van de Mariadevotie en de promotie ervan door het Brabants Studentengilde, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het Mariamonument. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Bedaux en het atelier van Marius Evers. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: kerkelijke gebouwen,kapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Onze Lieve Vrouwe
location_on Monumenten Kaart rond Bergeijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!