Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Lagere school in Neo-Barokke stijl in Riethoven

Schoolgebouw
Schoolstraat 15
5561 AH, Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 517907
Type: Gebouw

Omschrijving van Lagere school in Neo-Barokke stijl

Inleiding.

De LAGERE SCHOOL werd rond 1920 gebouwd in Neo-Barokke stijl en is in de jaren dertig en vijftig verbouwd en uitgebreid. De beide schoolgebouwen staan in een L-vorm en laten zo ruimte voor een schoolplein. De korte gevel aan de straatzijde is uitgebreid met een eenlaagse aanbouw onder lessenaardak. De achtergevels worden vrijwel geheel aan het oog onttrokken door latere aanbouw van lokalen.

Omschrijving.

De beide eenlaagse schoolgebouwen zijn opgetrokken uit machinale baksteen en hebben een zadeldak met rode verbeterde hollandse dakpannen. Deze zadeldaken worden ingeklemd tussen in- en uitgezwenkte topgevels met spaarvelden, die de hoofdvorm volgen. Het gebouw, dat parallel aan de straat ligt, heeft in de topgevels ovale lichten met kleine roedenverdeling. Het metselwerk van de plint bestaat uit afwisselend rode en zwarte banen. Boven de vensters zijn de getoogde zwart-rode strekken geaccentueerd door een zwarte koppenlaag. De vensterverdeling bestaat uit drie groepen van drie. Het zijn stolp- en schuifvensters met kleine roedenverdeling en hardsteen dorpels.

De beide gebouwen worden verbonden door een laag tussenlid waarin zich de ingang bevindt. Het gebouw dat loodrecht op de straat is geplaatst heeft in de kopse gevel twee negenruits vensters en een rond sierlicht. De oorspronkelijke roedenvensters van de begane grond zijn verdwenen achter de aanbouw onder lessenaardak uit ca. 1970.

In de lange zijde bevinden zich vijf vensters en een deur tussen gemetselde lisenen. De oorspronkelijke vensters, gelijk aan de hierboven beschrevene, zijn rond 1950 gewijzigd in stalen exemplaren.

Waardering.

De school is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de vroege twintigste eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de voor een plattelandsschool uitzonderlijk rijke detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Lagere school in Neo-Barokke stijl
location_on Monumenten Kaart rond Riethoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt