Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint Job-kapel in Nunhem

Servaasweg 7
6083 AS, Nunhem (Gemeente Leudal)
Limburg
Bouwjaar: 1886
Publicatie: 20001010
Rijksmonument ID: 517898
Type: Kerk

Omschrijving van Sint Job-kapel

Inleiding

Vrijstaande kapel op een rechthoekige plattegrond opgericht ter ere van Sint Job. De kapel is langs een weg gesitueerd net voorbij een kleine waterloop en dateert uit 1886. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Neogotiek.

Omschrijving

Kapel op een rechthoekige plattegrond. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Metselwerk in kruisverband. Speklagen in gele baksteen. De kapel wordt afgedekt met een zadeldakje met leien.

Symmetrische indeling voorgevel. Rechthoekige toegang afgesloten met een smeedijzeren hekje. Aan de bovenzijde van de toegang een natuurstenen latei. In het spitsboogvormige vulstuk een gestucte plaat met de tekst: A. D. 1886 In Hon. St. Job Aedificavit Me IF. Toegang in een spitsboogvormige metselwerk omlijsting. Voorgevel loopt uit in een topgevel bekroond met een stenen kruis. In deze topgevel aan de bovenzijde van het vulstuk een klein stenen kruisje. Voorgevel geflankeerd door twee steunberen bekroond met natuurstenen pinakels. In beide zijgevels twee spitsboogvormige vensters met glas in lood en met hardstenen dorpelstenen. Gesloten achtergevel met speklagen in gele baksteen. Topgevel achtergevel met kleine natuurstenen aanzetstenen.

INTERIEUR met vloertje in gele, rode en zwarte tegels. Altaar rust op drie gemetselde spitsbogen. Op dit altaartje een natuurstenen console met hierop een beeld van Sint Job en op de console de tekst "De Heer heeft gegeven, de Heer heeft genomen, 's-Heren Naam zij gezegend".

Plafond met houten tongewelf rustend op houten consoles.

Waardering

De Sint Jobkapel is van bovenregionale cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling in de architectuur van devotiekapellen in het laatste kwart van de 19de eeuw. Architectuurhistorische waarden ontleent de kapel aan de toegepaste bouwstijl; het toegepaste bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de gaafheid van in- en exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,kapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint Job-kapel
location_on Monumenten Kaart rond Nunhem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt