Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mariakapel in Nunhem

Sint Servaasweg 4
6083 AS, Nunhem (Gemeente Leudal)
Limburg
Bouwjaar: 1920
Publicatie: 20001010
Rijksmonument ID: 517897
Type: Kerk

Omschrijving van Mariakapel

Inleiding

Vrijstaande Mariakapel op een zeshoekige plattegrond. De kapel is op een straathoek gesitueerd en dateert uit 1920. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Het Mariabeeld werd vervaardigd door de beeldhouwer G. van de Bossche in 1919.

Omschrijving

Zeshoekige kapel met aan de voorzijde vier hardsteen zuilen waarop drie baksteen rondbogen rusten. Zuilen van de Corinthische orde. Achterzijde kapel met drie gesloten baksteen wanden. Metselwerk in kruisverband.

Tentdak met kunststof shingles. Smeedijzeren nokpion. Kapelvloer van hardsteen. Aan de voorzijde onder de dakrand horizontale band geglazuurde tegeltjes met het opschrift "Magnificat anima mea Dominum". Decoratief metselwerk onder de dakrand.

In de kapel een Mariabeeld met Kind. Beeld uitgevoerd in wit marmer.

Waardering

De Maria-kapel is van bovenregionale cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling in de architectuur van devotiekapellen in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Architectuurhistorische waarden ontleent de kapel aan het toegepaste bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de gaafheid van in- en exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,mariakapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mariakapel
location_on Monumenten Kaart rond Nunhem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt