Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek in Hazerswoude Dorp

Gemeneweg 2
2391 NA, Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1935
Architect: gemeentearchitect J. Dekker
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 517879

Omschrijving van Algemene Begraafplaats: vaste brug met toegangshek

Inleiding

Vaste BRUG met toegangshek uit 1935, ontworpen door de gemeentearchitect J. Dekker, als onderdeel van de Algemene Begraafplaats. Deze aan het zuideinde gelegen brug, geeft, evenals als de aan het noordeinde gelegen identieke brug, toegang tot de als één geheel ontworpen begraafplaats.

Omschrijving

Een uit rode baksteen (kruisverband) opgetrokken vaste brug, geslagen over een de begraafplaats begrenzend slootje, voorzien van een duiker. De zijwanden die recht op de sloot zijn geplaatst lopen in de gesloten borstwering van de brug over. De borstwering neemt vanaf de straatzijde (en daar voorzien van voluutvormig metselwerk) naar de pijlers van het toegangshek in hoogte toe en per zijde van de brug neigen ze in een vloeiende beweging naar elkaar. De rechthoekig gemetselde hekpijlers, zijn voorzien van natuurstenen kussenvormige dekplaten. Tussen de pijlers een smeedijzeren dubbel toegangshek met pieken en regels met accoladevormige beëindiging. Aan de zijden van de sloot bezitten de pijlers krulvormige smeedijzeren wangen.

Waardering

De brug met toegangshek is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch van belang als een eenvoudig, doch representatief en gaaf voorbeeld van een gemetselde brug met smeedijzeren toegangshek uit de jaren '30 van de 20ste eeuw. Van ensemblewaarde als ruimtelijk, stilistisch en functioneel onderdeel van begraafplaats.

Tags: weg- en waterwerken,voetgangersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Algemene Begraafplaats: vaste brug met …
location_on Monumenten Kaart rond Hazerswoude Dorp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!