Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Algemene Begraafplaats: aanleg in Hazerswoude Dorp

Gemeneweg 2
2391 NA, Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1935
Architect: gemeentearchitect J. Dekker
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 517877

Omschrijving van Algemene Begraafplaats: aanleg

Inleiding

AANLEG van de Algemene Begraafplaats, in 1935 ontworpen in de stijl van de Delftse School door de gemeentearchitect J. Dekker. Door de vrij strakke geometrisch aanleg vertoont de begraafplaats verwantschap met de Nieuwe Architectonische tuinstijl.

Omschrijving

De begraafplaats is vanaf de openbare weg toegankelijk via twee bruggen die beide uitkomen op een begrind voorplein, dat aan de westzijde wordt afgesloten door het met heesters beplante schuine talud van het begraafgedeelte. Aan waterzijde (oost) bevindt zich een groenstrook met voornamelijk heesters. Naast de bruggen staan monumentale boomgroepen met ondermeer rode treurbeuken. In het midden, tegenover de aula, leidt een uit rode baksteen opgetrokken trap naar een klein rond plein, beplant met coniferen, met aan weerszijden een rechthoekig begrensd, geometrisch padenpatroon met graven. In het verlengde van de trap, aan de andere zijde van een in langsrichting over de begraafplaats lopend grindpad, wordt de middenas beƫindigd door een half ellipsvormig pad met enkele monumentale graven. Dit gedeelte wordt op de hoekpunten gemarkeerd door ginko biloba's en rondom staat ook diverse metasequoia's. Een tweede toegang naar de begraafplaats (voor de rouwstoet) gaat linksom via een door lindebomen geflankeerd flauw oplopende pad en komt uit bij voornoemd pad, dat in langsrichting over de begraafplaats loopt. De verschillende segmenten worden van elkaar door heggetjes gescheiden. De aanleg kenmerkt zich door een gevarieerde beplanting met diverse heesters, loofbomen, zoals treurberken en een rijke variƫteit aan coniferen als taxus- en ceder-soorten.

Waardering

De aanleg van de Algemene Begraafplaats is cultuur- en architectuurhistorisch van algemeen belang als karakteratistiek en gaaf voorbeeld van een begraafplaats in de Nieuwe Architectonische stijl uit de jaren '30 van de 20ste eeuw.

De begraafplaats is tevens van belang vanwege de gaafheid en de daarbij behorende beplanting, evenals de samenhang met de bouwkundige onderdelen op het complex.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaats,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Algemene Begraafplaats: aanleg
location_on Monumenten Kaart rond Hazerswoude Dorp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!