Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hekwerk Willem Vroesentuin in Gouda

Achter De Kerk 1
2801 JW, Gouda (Gemeente Gouda)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1555
Publicatie: 20001128
Rijksmonument ID: 517597
Type: Overig

Omschrijving van Hekwerk Willem Vroesentuin

Inleiding

De Willem Vroesentuin behoorde oorspronkelijk tot het Willem Vroesenhuys (het Oude Mannenhuis uit 1555). Het plantsoen van het type landschappelijke tuin heeft een erfafscheiding, die bestaat uit een gietijzeren HEK in Eclectische stijl, onderdeel van het complex Raoul Wallenbergplantsoen.

Omschrijving

Het gietijzeren hekwerk staat een op bakstenen plint (ca. 60 cm., kruisverband) met pijlers op hardstenen voeten, deze voeten zijn ingelegd in de plint. Aan de tuinzijde (op de hoogte van de hekpijlers) heeft de plint bakstenen steunberen. De entree van het plantsoen wordt gevormd door een dubbel draaihek. De hekpijlers bestaan uit langgerekte, platte ijzeren delen waarvan de randen in reliƫf omlijst zijn. In de licht uitzwenkende voet bevindt zich een segmentvormige uitsparing. In het midden zijn sierelementen aangebracht. In de top bevinden zich voluutvormige elementen bekroond met granaatappels. De eenvoudige spijlen van het hek zijn verbonden met twee horizontale ijzeren strips, eveneens zonder bijzondere detaillering.

Waardering

Het hek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de rijk uitgevoerde vormgeving in Eclectische stijl en als ornamenteel onderdeel van het plantsoen.

Het hek heeft cultuurhistorische waarde vanwege de cultuur-historische relatie met de Sint Jan, de Van der Vorm-kapel en het Willem Vroesenhuis.

Het hekwerk heeft architectuur-historische waarde als voorbeeld voor straatmeubilair in de periode van ontstaan en vanwege de detaillering en het materiaalgebruik (gietijzer).

Het hek heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering en de functionele en ruimtelijke samenhang met de kapel, het plantsoen en de omringende bebouwing.

Het hek is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm en in detaillering.

Tags: losse objecten, ed.,hek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hekwerk Willem Vroesentuin
location_on Monumenten Kaart rond Gouda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt