Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Lourdesgrot in Katwijk Nb

St. Martinus
Mariagaarde 4
5433 KA, Katwijk Nb (Gemeente Cuijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1888
Architect: Hendriks
Publicatie: 20010627
Rijksmonument ID: 517525
Type: Kerk

Omschrijving van Lourdesgrot

Inleiding:

LOURDESGROT uit 1888 naar ontwerp van architect Hendriks uit Oss.

De grot staat in het processiepark van de reeds eerder beschermde, door K. Weber gebouwde St. Martinuskerk in het dorp Katwijk.

omschrijving:

De grot is opgetrokken uit beton en cement over een kern van baksteen. Hierin bevinden zich een beeld van de H. Maria en van Bernadette Soubirous. Beide beelden zijn kopie├źn van de beelden die staan in de bedevaartsplaats Lourdes. In de grot is een stuk rots opgenomen afkomstig van de plaats waar Maria verscheen aan Bernadette. Voor de grot bevindt zich een smeedijzeren hek uit de bouwtijd.

Waardering:

De Lourdesgrot is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotie tot Maria, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de Lourdesgrot. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het bureau Hendriks en is tevens van belang voor de ontwikkeling van de betontechniek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,lourdesgrot,klooster, kloosteronderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Lourdesgrot
location_on Monumenten Kaart rond Katwijk Nb

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!