Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis in Cuijk

Regouin
star star star star (1)
Grotestraat 3
5431 DG, Cuijk (Gemeente Cuijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1838
Publicatie: 20020212
Rijksmonument ID: 517506

Omschrijving van Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis

Onderdeel II, looierijgebouw of fabriekshuis (Grotestraat 3)

Inleiding

Het looierijgebouw of fabriekshuis uit 1838 is het hoofdgebouw van het voormalige looierijcomplex van M.B. Regouin. Het looierijgebouw of fabriekshuis staat met de kop naar de Grotestraat; het heeft een 17de-eeuwse kern en een gepleisterde gevel uit het midden van de 19de eeuw. In dit fabriekshuis werd door verschillende werknemers tezamen een vorm van eerste machinale arbeid verricht. De oude indeling en aankleding in het huis duiden hier enigszins op. Het fabriekshuis heeft een rechthoekige plattegrond met een lengte van circa 20.3 x 11.5 meter. Naast het fabriekshuis staat op het adres Grotestraat 1 het voormalige woonhuis van leerlooier M.B. Regouin (onderdeel I).

Omschrijving

Grote tweelaagse looierij onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen, met aan de straat een dakoverstek met houten windveren. Het langwerpige gebouw is vijf traveeën diep. De buitenmuren zijn van handgevormde stenen en gemetseld in kruisverband. Gedeeltelijk zijn de muren wit geschilderd. De noordgevel bevat vijf pilasters van een halve steen dikte. Als muurbeëindiging is in de oostgevel vlechtwerk toegepast. De gepleisterde gevel bestaat uit vier horizontale geledingen. De muuropeningen bevatten vier- en zesruitsschuif- vensters, die omzoomd zijn door geprofileerde stuclijsten bekroond door een kuif. De muuropeningen van de begane grond zijn bekroond door wenkbrauwbogen met boven de voordeur een fraai stucornament met engelenkop. In de zuidgevel bevinden zich getordeerde smeedijzeren ankers. Op zolder een eiken kap, bestaande uit vier spanten waarvan de kapbalk op houten muurstijlen ligt en door korbeelhouten is verbonden. In de derde travee van de oostgevel bevindt zich in het dak een kapel met hijsdeuren. Hierachter bevond zich tot omstreeks 1995 een groot houten hijswiel (nu elders opgesteld).

Waardering

Het looierijgebouw of fabriekshuis van M.B. Regouin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als representant van de industriële ontwikkeling van het Maasgebied en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de leerlooierij. Het fabriekshuis heeft architectuurhistorisch belang wegens de sobere bouwstijl en detaillering en is tevens van bouwhistorisch belang door de gecompliceerde bouwgeschiedenis, die een materialisatie is van groei en ontwikkeling van het bedrijf. He fabriekshuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel; het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,leerlooierij,nijverheid,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Looierij Requoin: looierijgebouw of fab…
location_on Monumenten Kaart rond Cuijk

Recensies (1)
    Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis
    Grotestraat 3, Cuijk, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    3
    Gaarne titel aanpassen: Looierij Regouin