Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kortgevelboerderij in Beers Nb

Broekkant 11
5437 ND, Beers Nb (Gemeente Cuijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850
Publicatie: 20010627
Rijksmonument ID: 517497
Type: Boerderij

Omschrijving van Kortgevelboerderij

Inleiding

De KORTGEVELBOERDERIJ ligt op de zuidelijke zijde van de kunstmatige verhoging. Deze boerderij bestaat uit een woonhuis met aangrenzend bedrijfsgedeelte met langsdeel en taszolder.

Het geheel dateert uit omstreeks 1850.

Omschrijving

Het driebeukige, in handvorm bakstenen opgetrokken gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een met riet gedekt wolfdak. Het muurwerk van de zijgevels van het woonhuis is iets hoger opgemetseld dan dat van het bedrijfsgedeelte. Dit heeft tot gevolg dat de kap daar ook hoger is aangezet. Pas ter hoogte van de nok is dit verschil verdwenen. Het woonhuis heeft een van vlechtingen voorziene (westelijke) voorgevel met vijf vensterassen. Rechts van het midden bevindt zich een omlijste paneelvoordeur met bovenlicht. Alle vensters zijn zesruits schuifvensters, voorzien van opgeklampte luiken.

Op de etage zijn openslaande vensters met bovenlichten toegepast. In de noordelijke zijgevel is een zesruits schuifvenster en een halfvenster. In de zuidwestelijke hoek bevindt zich, blijkens het keldervenster in de voorgevel, de kelder met opkamer. Het bedrijfsgedeelte heeft een opgeklampte getoogde inrijpoort in de (oostelijke) achtergevel. Rechts van deze poort is een opgeklampte deur, erboven een dito tasluik. In de noordelijke zijgevel zijn -twee aan twee- in totaal acht betonnen stalvensters uit omstreeks 1950.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kortgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek, de bouwgeschiedenis en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is markant gelegen op een verhoging in het landschap en is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en als zodanig zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kortgevelboerderij
location_on Monumenten Kaart rond Beers Nb

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt