Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dr. G.J. Plantinghuis / Voormalig koloniehuis / Stichting Het Spalier in Zandvoort

Dr. G.J. Plantinghuis
Kostverlorenstraat 95
2042 PD, Zandvoort (Gemeente Zandvoort)
Noord Holland
Bouwjaar: 1928
Architect: P. Buurman
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 517485
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dr. G.J. Plantinghuis / Voormalig koloniehuis / Stichting Het Spalier

Inleiding

Voormalig KOLONIEHUIS, gebouwd in 1928 naar ontwerp van de Leidse architect P. Buurman en gesitueerd aan de noordzijde van de straat.

N.B. De na 1928 gerealiseerde uitbreidingen zijn van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op nagenoeg rechthoekig grondplan gebouwd koloniehuis - ten dele onderkelderd - en bestaande uit drie bouwlagen, in sommige bouwdelen onder plat dak met overstek. Het koloniehuis is opgetrokken in witgepleisterde baksteen. Gewapend beton is onder meer toegepast in de brede overspanning ten behoeve van het balkon. Het gebouw is symmetrisch van opzet. De raamkozijnen zijn over het algemeen van hout.

De voorzijde (Z) heeft begane gronds een brede naar voren springende middenpartij, geflankeerd door twee hoger opgaande rechthoekige volumes waarin twee grote meerdelige vensters. De twee verdiepingen bezitten een breed balkon. Alleen het balkon op de eerste verdieping is door het balkon van de tweede verdieping overdekt. Op beide balkons komen, gescheiden door een band, dubbele deuren uit onder bovenlichten met gekoppeld uitgevoerd, horizontale roedenverdeling. De twee verticale rechthoekige volumes hebben een gootlijst zonder overstek en zijn voorzien van meerruits vensters. Aan weerszijden van de verticale volumes telt het terugliggende muurwerk één vensteras.

De linker- en rechterzijde van het hoofdvolume bevatten elk twee naast elkaar geplaatste vensters nabij de voorgevel en een kleiner en meerdelig venster nabij de achtergevel. De naast elkaar geplaatste vensters nabij de voorzijde worden evenals de vensters aan de voorzijde gekoppeld door een zwaar kalf en hebben bovenlichten met horizontale roedenverdeling.

De achterzijde wordt eveneens gekenmerkt door twee naar voren springende hoekvolumes. Het terugliggende gedeelte heeft een groot meerruits venster temidden van kleinere meerruitsvensters met en zonder kalf.

Waardering

Het koloniehuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een koloniehuis in een door het Functionalisme beïnvloede stijl. Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de vroeg 20ste eeuwse jeugd(gezondheids)zorg.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dr. G.J. Plantinghuis / Voormalig kolon…
location_on Monumenten Kaart rond Zandvoort

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt