Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Smeedijzeren hekwerk in Oudewater

Waardsedijk 211
3421 NE, Oudewater (Gemeente Oudewater)
Utrecht
Bouwjaar: 1829 (geplaatst) 1922 (uitgebreid)
Publicatie: 20011016
Rijksmonument ID: 517479
Type: Overig

Omschrijving van Smeedijzeren hekwerk

Inleiding

Hergebruikt SMEEDIJZEREN HEKWERK, geplaatst aan het in 1829 aan de Waardsedijk aangelegde rooms-katholieke begraafplaats. In 1921 werd de begraafplaats uitgebreid. Het hekwerk zou afkomstig zijn van kasteel Stoutenburg bij Amersfoort. De Goudse architect Jac. P. Dessing leverde een ontwerp voor de (her)plaatsing en ontwierp de pijlers.

Omschrijving

Het hekwerk bestaat uit een middendeel tussen bakstenen pijlers en zijstukken. De pijlers hebben hardstenen sierbanden en afdekplaten. Het middendeel heeft een in-en uitzwenkende bovenzijde, is negen meter breed en heeft een geleding in vier delen. De middelste twee delen van het hek zijn beweegbaar. De tussen de delen geplaatste stijlen en die naast de bakstenen pijlers worden aan de achterzijde geschoord door gekrulde stijlen die in de grond zijn verankerd. De zijvleugels hebben een afwerking met drietanden.

Waardering

Het hek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fraai vormgegeven, herplaatst hek. Het is van cultuurhistorische en ensemblewaarde in relatie tot de rooms-katholieke begraafplaats.

Tags: losse objecten, ed.,hek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Smeedijzeren hekwerk
location_on Monumenten Kaart rond Oudewater

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!