Smeedijzeren hekwerk in Oudewater
Omschrijving van Smeedijzeren hekwerk
Inleiding
Hergebruikt SMEEDIJZEREN HEKWERK, geplaatst aan het in 1829 aan de Waardsedijk aangelegde rooms-katholieke begraafplaats. In 1921 werd de begraafplaats uitgebreid. Het hekwerk zou afkomstig zijn van kasteel Stoutenburg bij Amersfoort. De Goudse architect Jac. P. Dessing leverde een ontwerp voor de (her)plaatsing en ontwierp de pijlers.
Omschrijving
Het hekwerk bestaat uit een middendeel tussen bakstenen pijlers en zijstukken. De pijlers hebben hardstenen sierbanden en afdekplaten. Het middendeel heeft een in-en uitzwenkende bovenzijde, is negen meter breed en heeft een geleding in vier delen. De middelste twee delen van het hek zijn beweegbaar. De tussen de delen geplaatste stijlen en die naast de bakstenen pijlers worden aan de achterzijde geschoord door gekrulde stijlen die in de grond zijn verankerd. De zijvleugels hebben een afwerking met drietanden.
Waardering
Het hek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fraai vormgegeven, herplaatst hek. Het is van cultuurhistorische en ensemblewaarde in relatie tot de rooms-katholieke begraafplaats.
Tags: losse objecten, ed.,hek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Toegangshek van de begraafplaats voor de hervormde gemeente Waardsedijk 106, Oudewater
-
Mausoleum met bijbehorend hek Hervormde begraafplaats Waardsedijk 106, Oudewater
-
Schoolgebouw Kapellestraat 37, Oudewater
-
Pand met hoog zadeldak en eenvoudige puntgevel met vlechtingen Kapellestraat 30, Oudewater
-
Pastorie met tussenlid aan de noordzijde Kapellestraat 15, Oudewater
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Oudewater (Utrecht)