Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie met tussenlid aan de noordzijde in Oudewater

Kapellestraat 15
3421 CT, Oudewater (Gemeente Oudewater)
Utrecht
Bouwjaar: 1881
Publicatie: 20010810
Rijksmonument ID: 517465
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie met tussenlid aan de noordzijde

Omschrijving

PASTORIE met tussenlid aan de noordzijde van de R.K. kerk 'St Franciscus' opgetrokken in een door de neorenaissance beinvloede stijl. De pastorie is door een plantsoen van de weg gescheiden en door middel van een lager tussenliggend bouwdeel met deze kerk verbonden.

De pastorie bestaat uit twee bouwdelen op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een samengestelde kap. Het linker bouwdeel wordt gedekt door een zadeldak met de nok haaks op de straat, het rechter -iets lagere bouwdeel- door een mansardekap. De van hardstenen elementen voorziene boogtrommels boven de door roeden in zesruits ramen verdeelde vensters zijn versierd met geel-rood gekleurde baksteenpatronen. Onder de goot is een gemetseld baksteenfries aangebracht.

De voorgevel aan de Kapellestraat is uitgevoerd boven een hardstenen plint met hardstenen accenten in de bogen boven de vensters. De gevel heeft links een risaliet met hoeklisenen en een tuitgevel met schouderstukken. De eerste bouwlaag bevat twee gekoppelde vensters, gescheiden door een muurdam met hardstenen colonet, onder één segmentboog. De tweede bouwlaag bevat twee vensters, gescheiden door een muurdam. In de top is, boven een tandfries, een venster gezet.

Rechts van de topgevel bevindt zich de hoofdentree waarvoor een tweezijdig open portaal is gezet met spitsbogen. Rechts leidt een trap met drie treden naar de voordeur die is uitgevoerd met houten briefpanelen. Om de deur is een bakstenen tracering gezet met zij- en bovenlichten voorzien van glas-in-lood en siersmeedijzeren roosters. Rechts naast de entree bevat de gevel een identiek venster als in het risaliet. In de tweede bouwlaag is links een deur geplaatst, die toegang geeft tot het balkon boven het portaal. Rechts bevat de gevel twee vensters, gescheiden door een muurdam.

De linkerzijgevel bevat in beide bouwlagen een aantal vensters. Tegen de gevel is links een niet meer oorspronkelijke aanbouw gezet die buiten de bescherming valt. De achtergevel is geleed door lisenen en heeft rechts een topgevel met schouderstukken en tuit. De eerste bouwlaag bevat een niet oorspronkelijk venster, de tweede bouwlaag een tweelichtsvenster en de top een enkel venster. Tegen de achtergevel is links een driezijdige uitbouw gezet met gewijzigde opbouw. De tweede bouwlaag boven de uitbouw bevat een tweelichtsvenster en een deur.

Tegen de rechterzijgevel is een aanbouw gezet van twee bouwlagen onder plat dak. Deze aanbouw bevat een aantal vensters en vormt de verbinding met de ernaast gelegen kerk. Hierin is de sacristie ondergebracht Het interieur is verder deels oorspronkelijk.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een pastorie in een door de neorenaissance beïnvloede stijl van architect E.J. Margry alsmede van ensemblewaarde vanwege de ligging ten opzichte van de kerk en de Kapellestraat.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie met tussenlid aan de noordzijde
location_on Monumenten Kaart rond Oudewater

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt