Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Haanwijkersluis, schutsluis in Harmelen

Jaagpad 16
3481 ET, Harmelen (Gemeente Woerden)
Utrecht
Bouwjaar: 1880-1900 / 1930
Publicatie: 20001127
Rijksmonument ID: 517421
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Haanwijkersluis, schutsluis

Inleiding

De tussen 1880-1900 gebouwde en rond 1930 herbouwde SCHUTSLUIS, genaamd de Haanwijkersluis, is gelegen in de Oude Rijn en vormde de kering tussen de polders Haanwijk en Bijleveld. De sluis komt reeds voor op de militair topografische kaart van 1849. De Oude Rijn was een druk bevaren rivier die diende als hoofdverbindingsroute tussen Leiden-Woerden en Utrecht. Met name boeren en tuinders lieten hun produkten per schip vervoeren. Oorspronkelijk was in de sluis tegen de kolkwanden een houten beschoeiing aangebracht. De loopbrug en hekken zijn modern. Een deel van de sluisdeuren is in 1991 vervangen. De Hollandse kade, ten zuiden van de sluis, vormt de scheiding tussen de twee polders. Bij de sluis omstreeks 1880-1900 gebouwde sluiswachterswoning is van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De in de Oude Rijn gelegen dubbelkerende schutsluis bestaat uit bakstenen kolkwanden met iets verhoogde, uitgebouwde sluishoofden die voorzien zijn van natuurstenen dekzerken. In elk sluishoofd bevinden zich twee stel houten puntdeuren. Elk paar deuren bevat een rinket (schuif) met ijzeren bedieningsstang. Op alle deuren is een eenvoudig smeedijzeren hekje met ronde knoppen gezet. De sluis meet tussen de binnendeuren 18 meter en tussen de buitendeuren 21 meter. De doorvaartbreedte bedraagt 3.10 meter.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schutsluis in de Oude Rijn, daterend uit de negentiende eeuw. Tevens van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dubbelkerende schutsluis alsmede van situationele waarde vanwege de ligging in en als onderdeel van de Oude Rijn in relatie tot de sluiswachterswoning.

Tags: weg- en waterwerken,sluis,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Haanwijkersluis, schutsluis
location_on Monumenten Kaart rond Harmelen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt