Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkel-woonhuis. In de bouwstijl zijn elementen van Art Nouveau verwerkt in Roosendaal

Raadhuisstraat 9
4701 PK, Roosendaal (Gemeente Roosendaal)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1912
Architect: Joseph de Lepper
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 517282
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkel-woonhuis. In de bouwstijl zijn elementen van Art Nouveau verwerkt

Inleiding.

WINKEL-WOONHUIS, gebouwd in 1912 naar een ontwerp van architect J. de Lepper. In de bouwstijl zijn elementen van Art Nouveau verwerkt. In 1994 vond een grondige restauratie plaats. Naast de linkerzijgevel is een smalle steeg, van de straat afgesloten door een poortje, rechts tegen het pand aan staan lagere panden uit dezelfde bouwperiode.

Omschrijving.

Drielaags, half vrijstaand winkel-woonhuis op een licht taps toelopende plattegrond. Het pand heeft een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het zadeldak is gedekt met leien en heeft aan de voorzijde een goot op klossen. Het voordakvlak is voorzien van een tweetal uitspringende dakkapellen welke voorzien zijn van T-ramen. Op de begane grond bevindt zich de winkel met een grote etalage, in het midden daarvan een diep portiek. De etalage is op een hardstenen plint geplaatst en heeft hardstenen penanten, bewerkt met geometrische motieven. De portiek is lager dan de rest van de begane grond, aan de straatzijde is boven de portiek een raam geplaatst. Erboven is de voorgevel uitgevoerd in rode strengperssteen voorzien speklagen in zwarte steen. Verder is de gevel voorzien van baksteen lisenen op natuurstenen consoles op de hoeken en in het midden van de gevel. De bovenzijde is versierd met lijstwerk, eveneens uitgevoerd in baksteen. Zowel op de eerste als op de tweede verdieping zijn vier T-ramen aangebracht, voorzien van bovenlichten met roedenverdeling, gevuld met glas-in-lood. De ramen worden aan de bovenzijde afgesloten door een hardstenen latei, op de tweede verdieping is daarboven een segmentboog in het metselwerk aangebracht. Tussen de eerste en tweede verdieping zijn ter plekke van de ramen stucreliëfs met van links naar rechts voorstellingen van de Lente, de Zomer, de Herfst en de Winter. De zijgevels zijn uitgevoerd in donkere baksteen.

Waardering.

Het winkelwoonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name de schaalvergroting binnen het oude stedelijk centrum. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl, het materiaalgebruik en het type. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkel-woonhuis. In de bouwstijl zijn e…
location_on Monumenten Kaart rond Roosendaal

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!