Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij, bestaande uit een woonhuis met aangebouwd bedrijfsgedeelte, gebouwd op een kunstmatige verhoging. In de gevel van het huis zijn elementen van Neo-Renaissance verwerk in Roosendaal

Huijbergseweg 38
4708 SH, Roosendaal (Gemeente Roosendaal)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 517265
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij, bestaande uit een woonhuis met aangebouwd bedrijfsgedeelte, gebouwd op een kunstmatige verhoging. In de gevel van het huis zijn elementen van Neo-Renaissance verwerk

Inleiding.

BOERDERIJ, bestaande uit een woonhuis met aangebouwd bedrijfsgedeelte, gebouwd rond 1915 op een kunstmatige verhoging. In de gevel van het huis zijn elementen van Neo-Renaissance verwerkt. Achter het haaks aangebouwde bedrijfsdeel bevindt zich een grote stal die in 1953 vernieuwd is, parallel ligt aan de woning, en niet beschermd wordt. De boerderij wordt bewoond maar heeft geen agrarische bestemming meer.

Omschrijving.

Eénlaags bakstenen woonhuis, gedeeltelijk onderkelderd en met zolderverdieping op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak met dakschilden. De voorgevel, voorzien van een natuurstenen plint, is vijf traveeën breed met hoekpilasters en middenrisaliet. De middenrisaliet heeft een topgevel, afgewerkt met een gepleisterde band en bekroond door een windvaan. Onder de goot is een lijst met vakwerk aangebracht, hierin zijn consoles ter ondersteuning van de goot opgenomen. In een ondiep portiek bevindt zich een paneeldeur met smeedijzeren roosters, aan weerszijden twee schuiframen waarvan de bovenlichten met geometrisch glas-in-lood zijn gevuld. Houten rolluiken zijn vervangen door kunststof. De zijgevels hebben een gepleisterde plint, steekankers en een getrapt bakstenen fries. In de rechterzijgevel op de hoek een half venster, verder kelderlichten en op begane grond en verdieping T-ramen. In de linkerzijgevel op beide hoeken halfvensters en op de verdieping T-ramen. Boven ramen en deur zijn metalen lateien met rozetten bevestigd, daarboven segmentbogen, uitgevoerd in een rode geprofileerde strengperssteen.

Het interieur is wat betreft indeling en grote delen van de inrichting in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Links van de centrale gang ligt een kamer-en-suite met schuifdeuren en hoekkasten, in elk vertrek een marmeren schouw en stucplafonds. In de achterkamer schuifdeuren naar buiten. De gang zelf is voorzien van een terrazzo vloer en betegelde lambrizering, afgewerkt met een sierrand. Ook hier stucplafonds met polychrome lijsten. In dezelfde kleuren zijn boven de deuren dekoraties aangebracht. In de kamer rechts van de gang zijn deuren en nissen van bedstedes nog aanwezig. Achter de gang een keuken en toegang naar de kelder die wordt overwelfd door gepleisterde troggewelfjes op ijzeren profielen. De haakse aanbouw is één laag hoog onder zadeldak, gedekt met kruispannen. De lange gevel ligt in het verlengde van de rechterzijgevel van het woonhuis en heeft een T-raam en enkele vernieuwde ramen. De oorspronkelijke varkensstallen zijn omgebouwd tot moderne kantoorruimten.

Waardering.

De boerenwoning is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het boerenwoonhuis onder invloed van de stedelijke villabouw. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek, afgeleid van de woningbouw is de steden. Het geheel is zowel inwendig als uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij, bestaande uit een woonhuis m…
location_on Monumenten Kaart rond Roosendaal

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!