Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige boerderij opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis in S Gravenmoer

star star star star (1)
Waspikse Weg 8
5109 RE, S Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Noord Brabant
Bouwjaar: midden 19e eeuw
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 517231
Type: Boerderij

Omschrijving van Voormalige boerderij opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis

Inleiding.

Voormalige BOERDERIJ uit het midden van de 19de eeuw, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis. De boerderij ligt in de kern van 's-Gravenmoer op een rechthoekig perceel gescheiden door de 's-Gravenmoerse Vaart, een oude turfvaart. Het perceel is door een vaste brug verbonden met de lintbebouwde weg.

Omschrijving.

De eenlaagse boerderij met zolderverdieping heeft een rechthoekige plattegrond en een rieten zadeldak met aan de achterkant een wolfeind. De nok ligt loodrecht op de weg. Het woongedeelte bevindt zich in het westelijke en het bedrijfsgedeelte in het oostelijke deel van de boerderij. De topgevel aan de weg heeft een kleine getrapte bekroning voorzien van een gemetselde makelaar. Op de begane grond heeft de gevel twee en op de verdieping een schuifvenster. Ze hebben een zesruits-roedenverdeling met een verbrede middenstijl. In de rechterzijgevel bevindt zich de voordeur met een bovenlicht waarin een vijftienruits-roedenverdeling. Aan de voorkant in de linkerzijgevel een half schuifvenster met luik. Het opgaand werk bestaat uit grijsvertinde gele handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband voor het woongedeelte en een houtskelet bekleed met gepotdekselde delen voor het bedrijfsgedeelte van de boerderij. De indeling van de boerderij is grotendeels ongewijzigd. Zij bevat een kelder met opkamer, een grote schouw in de herd en in de woonkamer tussen bedsteden een houten gesneden schoorsteenmantel. Het bedrijfsgedeelte is driebeukig. Het heeft drie gebinten.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Langstraat en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de keuterboerderij. Het is als gaaf voorbeeld van een kleine kortgevelboerderij uiterst zeldzaam geworden.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige boerderij opgetrokken in Amb…
location_on Monumenten Kaart rond S Gravenmoer

Recensies (1)
    Voormalige boerderij opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis
    Waspikse Weg 8, S Gravenmoer, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    1
    Het is een bouwval ! Hoort niet langer op deze lijst thuis.