Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Berkenheuvel in Dongen

Heuvelstraat 8
5101 TC, Dongen (Gemeente Dongen)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1918
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 517197
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa Berkenheuvel

Inleiding.

VILLA Berkenheuvel, gebouwd in 1918 in opdracht van de leerlooier H. van den Assum. De villa is uitgevoerd in Chaletstijl en werd gebouwd onder leiding van aannemer M. van Gageldonk.

Omschrijving.

Tweelaags pand op een samengestelde plattegrond onder een schilddak met overstek, gedekt met rood geglazuurde tuile-du-Nordpannen. De bakstenen gevels zijn vanaf de wisseldorpels van de ramen op de begane grond gestuct. Het stucwerk is plaatselijk verlevendigd met bakstenen rollagen, strekken boven de ramen en door bogen boven rondboogopeningen. De hoofdmassa heeft rechts een risaliet met topgevel, voorzien van windveren. Op de begane grond is tegen de risaliet een erker gebouwd, erboven een balkon met een borstwering met opengewerkt rondboogfries. In de topgevel een samengesteld driedelig raam. Links en rechts van de risaliet bevinden zich rechthoekige schuiframen. Deze ramen zijn voorzien van onderluiken. De bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood.

Tegen de linkerzijgevel van de blokvormige hoofdmassa staat een vierkante, opengewerkte toren van drie geledingen met spits gedekt met bitumen. In de toren op de begane grond een portiek, erboven twee loggia's met rondbogen. Erachter een éénlaagse aanbouw. Ook de rechterzijgevel heeft een tweelaagse aanbouw onder schilddak met daartegen een éénlaags gedeelte onder lessenaarsdak.

Op de hoeken van de schilddaken staan schoorstenen.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in het bijzonder van de industrialisatie in de Langstraat en is tevens een goed voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de villabouw. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens detaillering en materiaalgebruik en geeft als voorbeeld van een rijk en representatief herenhuis een beeld van het zelfbewustzijn van de leerfabrikanten. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Berkenheuvel
location_on Monumenten Kaart rond Dongen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt