Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fabriekshal in Dongen

Sint Josephstraat 39a
5104 EA, Dongen (Gemeente Dongen)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1920
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 517182

Omschrijving van Fabriekshal

Inleiding.

FABRIEKSHAL, gebouwd in 1920 in opdracht van Ligtenberg, naar een ontwerp van H. Frankefort. In het ontwerp zijn elementen van Art Deco verwerkt.

Omschrijving.

Grote tweelaagse hal met een voorgevel van vijf travee├źn breed met een symmetrische opzet voorzien van verticale geleding door lisenen. De middelste travee is aan de bovenzijde getrapt. Op de begane grond bevindt zich een brede openslaande deur van metaal met een betonnen band aan de bovenzijde. Erboven is een drietal kleine raampjes aangebracht. Op de verdieping, boven de ingang zijn staande ramen geplaatst. De gevel heeft verder zowel op de begane grond als op de verdieping grote ramen met metalen kozijnen en roedenverdeling. Alle ramen zijn in betonnen omlijstingen gevat. Aan weerszijden van de deur zijn lage pijlers met natuurstenen (granieten) afdekplaat. Daarop zijn opschriften aangebracht: links "HUIB FRANKEFORT/ARCHITECT" en aan de rechterkant (onleesbaar want afgesleten) is een eerste steenlegging herdacht. De rechterhoek heeft een hoger, torenachtig element dat iets boven de dakrand uitsteekt: watertoren De zijgevel is beslagen met moderne metalen platen. In het interieur is een portaal met aan de linkerkant een trap met ijzeren balustrade. De constructie bestaat uit een betonskelet.

Waardering.

De fabriekshal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leer- en schoenindustrie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schoenfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de Expressionistische vormgeving en is van belang als voorbeeld van het werk van H. Frankefort. Het is typologisch zeldzaam, de onderdelen zijn gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,fabriekshal,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fabriekshal
location_on Monumenten Kaart rond Dongen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt