Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Dongen

Sint Josephstraat 41
5104 EA, Dongen (Gemeente Dongen)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 517181
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding.

WOONHUIS uit circa 1890. Gebouwd in opdracht van J.A. Ligtenberg in een bouwstijl met elementen van Neo-Renaissance.

Omschrijving.

Eénlaags huis, uitgevoerd in IJsselsteen. De hoofdmassa, aan de straat heeft een rechthoekige plattegrond onder mansardedak. Het dak heeft een nokrichting evenwijdig aan de straat en is gedekt met kruispannen. Op de onderste helft van het dakvlak aan de straatzijde liggen geschulpte leien. Boven- en onderkant van het dakvlak worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde lijst. Erachter ligt een aanbouw op L-vormige plattegrond, gedeeltelijk onder zadeldak, gedeeltelijk met een plat dak, haaks op het mansardedak.

De bakstenen voorgevel is zes traveeën breed en heeft een hardstenen plint. Tussen de bredere laatste en de voorlaatste travee is een liseen aangebracht. Ook de ingang ligt tussen lisenen, deze travee wordt bekroond door een gemetselde topgevel. Aan weerszijden van de paneeldeur zijn T-schuiframen met een verspringende roedenverdeling in de bovenlichten geplaatst. De ramen zijn voorzien van houten rolluiken. Daarboven is een natuurstenen latei met geometrische versieringen aangebracht. De boogvelden van de segmentbogen boven deur en ramen zijn gevuld met metselmozaiek. Een waterlijst loopt onder de ramen door. In de kroonlijst is geprofileerde strengperssteen verwerkt. Twee oeils de boeuf zijn in het dakvlak aan de voorzijde geplaatst.

In de zijgevels zijn gepleisterde speklagen aangebracht. De bovenlichten van de T-ramen zijn gevuld met kathedraalglas en hebben op de begane grond decoratieve houten rolluikkasten.

De achtergevel heeft in de top enkele vierruitsramen. In het interieur zijn indeling en delen van de aankleding in oorspronkelijke vorm behouden. Een kamer-en-suite beslaat het linkergedeelte van het huis. Hierin zijn onder meer schuifdeuren en een zwart marmeren schouw aanwezig. In de gang en het trappenhuis zijn boven de lambrisering sjabloonschilderingen aangebracht. Ook de keuken, rechts in het huis achter de hoofdmassa, heeft enkele inbouwkasten en de schouw uit de bouwtijd behouden.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leer- en schoenindustrie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenwoning. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de gaafheid van het interieur. Het maakt deel uit van een complex dat typologisch zeldzaam is, de onderdelen zijn gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Dongen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt