Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Langsdeelschuur in Alphen

Oosterwijksestraat 12
5131 NM, Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1875-1900
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 517165
Type: Boerderij

Omschrijving van Langsdeelschuur

Inleiding.

Aan de noordelijke zijde van de kruising staat de LANGSDEELSCHUUR. Deze dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Omschrijving.

De schuur heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond, met inspringingen op de zuidwestelijke en zuidoostelijke hoek, waar zich de inrijpoorten bevinden. De gevels zijn deels beschoten, deels gepotdekseld. Het grootste deel is voorzien van een bakstenen sokkel. Het driebeukig houten gebint wordt gedekt met een schilddak, deels met stro, deels met riet, deels met oud Hollandse en muldenpannen gedekt. In de beide hoekgevels zijn dubbele opgeklampte vleugelpoorten geplaatst. Waarschijnlijk heeft zich in de noordelijke gevel een derde, en in de oostelijke gevel een vierde ingang bevonden. Deze zijn thans dichtgezet.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van geografische en landschappelijke ontwikkelingen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langsdeelschuur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Langsdeelschuur
location_on Monumenten Kaart rond Alphen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt