Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in eclectische stijl in Bergen Op Zoom

Zuidzijde Haven 3a
4611 HA, Bergen Op Zoom (Gemeente Bergen Op Zoom)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1888
Publicatie: 20020423
Rijksmonument ID: 517153
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Woonhuis in eclectische stijl

Inleiding.

Het WOONHUIS werd in 1888 gebouwd in Eclectische stijl in opdracht van A. Gorren. Het pand omvat tevens een poortvormige toegang tot het grote achtererf. In de kern is het een uitbreiding van een ouder tweelaags en onderkelderd pand. De kapconstructie dateert uit de late middeleeuwen.

Omschrijving.

Het twee-en-een-halflaagse woonhuis met langgerekte plattegrond is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft een samengesteld schilddak met zwarte oud-Hollandse dakpannen. Het pand telt vijf travee├źn, met een centrale ingang. De plint en de vensterdorpels van de getoogde stolpvensters zijn van hardsteen. De dorpels rusten op klosjes; de bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood en de geprofileerde omlijsting wordt bekroond door een kuif. De paneeldeur heeft een getoogd bovenlicht en hierboven een balkon op bewerkte voluutconsoles met parelrand, diamantkop en acanthusblad. Naast de deur bevindt zich een half raam, vervolgens de eenvoudige korfboogpoort met sluitsteen. De borstwering van het balkon is van fijn gietijzer, evenals de raamhekjes met heraldische dierfiguren van de vensters op de etage. De zolder heeft tweelichts mezzaninoramen, hierboven volgt een gepleisterd fries met rustica velden, een tandlijst en bewerkte consoles die de geprofileerde kroonlijst dragen. De ruimte onder de poort heeft een recente vlakke houten zoldering gekregen. De achtergevel is gepleisterd. Boven de poort bevindt zich een getoogd stolpvenster. Achter het andere gedeelte bevinden zich diverse twee- en drielaagse aanbouwen, deels onder plat dak, deels onder schilddak met rode oudhollandse dakpannen. In dit totaal van tien travee├źn bevinden zich de voordeuren van 5a en 5b. Ook deze muren zijn gepleisterd en voorzien van smalle muurankers.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het huis met bedrijfsruimte. Het heeft betekenis voor de architectuurgeschiedenis vanwege de detaillering en is tevens van belang door de gecompicleerde bouwgeschiedenis. Het pand is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis in eclectische stijl
location_on Monumenten Kaart rond Bergen Op Zoom

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt