Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Koetshuis behorende bij een villa in Halsteren

De Beeklaan 25
4661 EP, Halsteren (Gemeente Bergen Op Zoom)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890
Architect: vermoedelijk C.P. Van Genk
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 517102
Type: Gebouw

Omschrijving van Koetshuis behorende bij een villa

Inleiding.

Het KOETSHUIS behorende bij een villa, gebouwd omstreeks 1890 in Chaletstijl, vermoedelijk naar ontwerp van C.P. Van Genk.

Omschrijving.

Eénlaags pand op een u-vormige plattegrond onder een omlopend schilddak, de hoekrisalieten met topgevel zijn voorzien van een zadeldak. Het pand is uitgevoerd in geverfde baksteen met een gepleisterde plint, het dak is gedekt met riet en voorzien van nokvorsten. Op de uiteinden zijn bakstenen schoorstenen geplaatst. In de risalieten bevinden zich getoogde poorten met bovenlicht, in de topgevels boven de poorten zijn luiken aangebracht. Het tussenstuk bevat twee smalle opgeklampte deuren, ertussenin is het middenstuk hoger opgetrokken onder een zadeldakje, haaks op het dak van de hoofdmassa, en heeft een rondboogluik. De dakrand en topgevels zijn voorzien van geschulpte windveren. De zijgevels zijn blind. In de achtergevel bevinden zich onder andere een getoogd vierruitsraam en een klein getoogd klapraam.

Waardering.

Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de villa in de late negentiende eeuw. Het geheel is tevens van belang voor de geschiedenis van de architectuur vanwege de bijzondere esthetische kwaliteiten van materiaalgebruik en ornamentiek en de plaats in het werk van de architect Van Genk. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(g),opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Koetshuis behorende bij een villa
location_on Monumenten Kaart rond Halsteren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt