Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graftombe met kunstwerk van Custers in Bergen Op Zoom

Mastendreef 5
4600 AA, Bergen Op Zoom (Gemeente Bergen Op Zoom)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1870-1900
Publicatie: 20060522
Rijksmonument ID: 517073

Omschrijving van Graftombe met kunstwerk van Custers

Inleiding.

GRAFTOMBE in Neo-Gotische stijl uit 1900 met treurengel gesigneerd door de beeldhouwer Jan Custers, gesitueerd in de middencirkel rond de Calvarieheuvel.

Omschrijving.

De rechthoekige hardstenen graftombe staat op een voetplaat en verjongt naar boven en is 1.31 meter breed, 2 meter lang en 1 meter hoog. In de zijden bevinden zich wit marmeren plaquettes met de namen en functies van de overledenen. Hier rusten onder meer een lid der Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, geb. 22 oct. 1822 overl. 5 mei 1870. Zijn naam is onleesbaar geworden. Voorts Jacobus Verduyn geb. 12 mrt 1785 overl. 24 juli 1862 en zijne echtgenoote Maria Raats 12 mrt 1793 - 17 april 1856. De namen worden voorafgegaan door: D.O.M. en besloten door R.I.P. De laatste ter aarde bestelling vond plaats in 1902 en betrof de in 1825 geboren Cornelis David Lodewijk Verduyn. Op deze tombe staat een groot beeld, hoogstwaarschijnlijk van lichtgekleurde hardsteen, van 1.30 meter hoog dat is gesigneerd door J. Custers uit Stratum. Een geknielde engel met olijftak bij de voet reikt een lauwerkrans naar een graf in de vorm van een door klimop overwoekerd kruis. Aan de voet van dit kruis is een groot anker afgebeeld.

Waardering.

De graftombe is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Custers. Het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graftombe met kunstwerk van Custers
location_on Monumenten Kaart rond Bergen Op Zoom

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt