Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Processiepark/grot St. Willebrord in Sint Willebrord

star star star star (1)
Kerk St. Willebrord (Bij)
4710 AA, Sint Willebrord (Gemeente Rucphen)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1926
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 517060

Omschrijving van Processiepark/grot St. Willebrord

Inleiding.

Achter de St. Willebrordkerk ligt in de bocht van de Pastoor Bastiaansensingel het processiepark met daarin opgenomen een kerkhof en een pad dat met een knik om de kerk heen loopt. De aanleg van het park geschiedde in de periode direct na de gereedkoming van de kerk in 1926. De beelden werden geplaatst tussen 1932 en 1934. Het betreft een Mariabeeld voor de kerk en drie BEELDEN op het kerkhof. De pelgrims die de LOURDESGROT bezochten werden zo in de gelegenheid gesteld om de kruisweg te volgen. Deze zijn in Traditionalistische stijl met elementen van Neo-Gotiek.

Omschrijving.

In de groene omgeving van het met loofbomen beplante processiepark staan de volgende beelden. Voor de westgevel van de kerk staat in de as van het toegangspad een Mariabeeld. Dit beeld is een copie van het wonderbeeld te Lourdes. Op een hoge gebosseerde sokkel staat het gekroonde beeld. Bij de noordelijke zijkapel, vlak voor de ingang van het kerkhof is een afbeelding van de Piëta. Maria heeft Jezus op schoot, met op de achtergrond een kruis met lijkwade. Dit is een van de drie meer dan levensgrote witte kunststenen beelden die zijn geschonken door de familie Lanslots-Sprundel. Halverwege het kerkhof is een grafleggingsgroep bestaande uit vijf personen. Zij dragen de in lijkwade gewikkelde figuur van Jezus naar een muur met blinde nis, het graf. Aan het einde van het kerkhof staat een als Calvariegroep te benoemen beeldengroep. Op een lage heuvel van brokken bergsteen staan de drie treurende Maria's. Het kruis dat zij bezien is heden, anno 2001, leeg, eens was hierop de gekruisigde Christus bevestigd.

Waardering.

Het processiepark met beelden is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, met name de ontwikkeling van het katholicisme en de stichting van nieuwe bedevaartplaatsen in het Interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van processieparken. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de stijl en ornamentiek. De ensemblewaarde is ook gelegen in de hoogwaardige kwaliteit van de beelden en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen en wegen.

Tags: losse objecten, ed.,park,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Processiepark/grot St. Willebrord
location_on Monumenten Kaart rond Sint Willebrord

Recensies (1)
    Processiepark/grot St. Willebrord Processiepark/grot St. Willebrord
    Kerk St. Willebrord (Bij), Sint Willebrord, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    5
    Het Processiepark is in 2010 prachtig gerenoveerd, waarbij oude padenstructuren zijn hersteld en beplantingen zijn vernieuwd, geheel in stijl. In het voorjaar van 2012 zijn de nieuwe kruiswegstaties aangebracht. Het geheel van park, Mariagrot en Lourdeskerk mag met recht weer een bedevaartsplaats genoemd worden
In de buurt