Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige leerlooierij "Vermeulen" in Riel

Kerkstraat 29
5133 AJ, Riel (Gemeente Goirle)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 517013

Omschrijving van Voormalige leerlooierij "Vermeulen"

Inleiding.

Aan de zuidoostelijke zijde van de Kerkstraat staat, direct aan de straat, de voormalige LEERLOOIERIJ Vermeulen, daterend uit omstreeks 1900. Naast de vrijstaande looierij staat het voormalige looierswoonhuis, dat sterk gewijzigd is en buiten de bescherming valt.

Omschrijving.

Het drielaags bedrijfsgebouw met kapverdieping heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met fors overstek en oud Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in handvorm baksteen. Boven het nathuis, dat in de oostelijke en westelijke gevel verschillende kleine vierruits houten lichten heeft, bestaan de gevels grotendeels uit gepotdekseld op elkaar liggende windluiken. In de oostelijke gevel tussen de drie lichten een opgeklampte getoogde deur; de westelijke gevel is op een reeks van zes lichten na, blind. De straatgevel is geheel opgetrokken uit baksteen en voorzien van zware smeedijzeren muurankers. Op de begane grond twee blindnissen, op de eerste en tweede etage, alsmede de kapverdieping, een getoogde, opgeklampte poort, geflankeerd door tweeruits lichten. De oorspronkelijke inventaris van het gebouw is verdwenen, maar de indeling is bewaard gebleven. Op de begane grond zijn verschillende, thans in onbruik geraakte kantoorruimtes aangebracht, met onder meer een brievenbus en een eenvoudige kachelschouw.

Waardering.

Het object is van algemeen belang vanwege de volgende waarden: cultuurhistorische waarden: het object is van belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de leerlooierij in dew periode rond 1900; architectuurhistorische waarden: het object is van belang wegens hetbijzondere materiaalgebruik; het is van belang wegens de bijzondere samenhang van het exterieur en het interieur; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,looierijgebouw,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige leerlooierij "Vermeulen"
location_on Monumenten Kaart rond Riel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!