Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. pastorie met aangebouwd koetshuis van de St. Antonius-Abt parochie in Riel

St. Antonius-Abt pastorie/H.Hartbld
Kerkstraat 1
5133 AJ, Riel (Gemeente Goirle)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1874
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 516999
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. pastorie met aangebouwd koetshuis van de St. Antonius-Abt parochie

Inleiding.

Aan de oostelijke zijde van de Kerkstraat, door een ondiepe voortuin van de openbare weg gescheiden, staat de R.K. PASTORIE met aangebouwd KOETSHUIS van de St. Antonius-Abt parochie. Het gebouw dateert, blijkens het jaartal dat op de kroonlijst is geschilderd, uit 1874 en is opgetrokken in een Eclectische stijl.

Omschrijving.

Het tweelaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgeplat schilddak met lei in Maasdekking. Op het bekronende plat dak staat een kleine smeedijzeren klokkestoel met windvaan. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en alle bepleisterd. De strak symmetrische voorgevel telt vijf vensterassen, waarvan de middelste, met entreepartij, licht risaleert, evenals de twee lisenen, die de gevel afsluiten. Deze gestucte lisenen zijn voorzien van spaarvelden, waarin cirkelvormig lijstwerk. Horizontale geleding vindt plaats door de toepassing van een gepleisterde plint en hardstenen dorpellijsten. De gevel wordt afgesloten door een forse kroonlijst met tandlijst, waarop een geprofileerde goot op klossen. De vensters zijn alle getoogd en hebben een gestucte kuif. Op de begane grond zijn ze achtruits en voorzien van de oorspronkelijke houten rolluiken met kast, op de etage zesruits. De paneelvoordeur, voorzien van een omlijsting in stuc en bekroond door een lijst, is vervaardigd uit teakhout en heeft een eenvoudig bovenlicht en een hardstenen stoeptrede. In de zuidelijke zijgevel op de begane grond een zesruitsschuifvenster, voorzien van diefijzers. Er achter is een eenlaags koetshuis op rechthoekige grondslag aangebouwd, voorzien van een getoogde opgeklampte vleugelpoort. Het afgeplatte schilddak is gedekt met oud-Hollandse pannen. De achtergevel heeft eveneens twee bouwlagen en is voorzien van vijf vensterassen. De zesruits vensters op de etage zijn hier voorzien van de oorspronkelijke houten rolluiken met kast. Tegen deze gevel staat een serre-achtige eenlaags aanbouw op rechthoekige grondslag. De bovenlichten van de vensters zijn voorzien van gekleurd glas.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang vanwege de volgende waarden: cultuurhistorische waarden: het gebouw is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in Midden-Brabant; architectuurhistorische waarden: het heeft bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; ensemblewaarden: het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de voor de negentiende-eeuwse kerkdorpontwikkeling in Noord-Brabant typerende lintbebouwing.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. pastorie met aangebouwd koetshuis …
location_on Monumenten Kaart rond Riel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!