Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schuur met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevond zich hierin het washuis en toilet van het huis in Goirle

Tilburgseweg 119
5051 AC, Goirle (Gemeente Goirle)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1913
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 516990
Type: Gebouw

Omschrijving van Schuur met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevond zich hierin het washuis en toilet van het huis

Inleiding.

SCHUUR met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevond zich hierin het washuis en toilet van het huis.

Omschrijving.

De schuur heeft een zadeldak met overstek. Het dak is gedekt met een rode Tuile du Nord met op de koppen houten windveren en gevelmakelaar met een kegelvormig huisteken als bekroning. Aan de kant van het woonhuis heeft de schuur een toegangsdeur met ernaast een roedenvenster. Aan de straatkant eveneens een roedenvenster.

Het opgaand werk heeft overeenkomsten met dat van het woonhuis. Het bestaat uit een laag gemetseld bakstenen basement van machinale rood/paarse steen gemetseld in kruisverband. Hierop een houten skelet aan de buitenkant bekleed met gegalvaniseerde ijzeren golfplaten voorzien van horizontaal en verticaal stijl en regelwerk waardoor een houten vakwerk ontstaat. Het houtwerk van dak en wanden is donkergroen geschilderd, dit in sterk contrast met de vensters en golfplaten die een witte lichte kleur hebben.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een culturele, technische en typologische ontwikkeling. Het complex is van belang wegens innovatieve waarde als goed en herkenbaar voorbeeld van prefabricage in hout. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek. Het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Het complex is van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,schuur(g),opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schuur met rechthoekige plattegrond. De…
location_on Monumenten Kaart rond Goirle

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!