Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fabriekscomplex Havep: Kantoor Havep in Goirle

Kantoor Havep
Bergstraat 50
5051 HC, Goirle (Gemeente Goirle)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1888
Publicatie: 20040525
Rijksmonument ID: 516983
Type: Gebouw

Omschrijving van Fabriekscomplex Havep: Kantoor Havep

Onderdeel 1

Inleiding

Het kleine KANTOOR van de ververij uit 1888 is gebouwd voor de textielfabrikant Van Puijenbroek.

Omschrijving

Het eenlaagse kantoor met zolderverdieping heeft een rechthoekige plattegrond (oppervlakte ca. 64 m2) en wordt gedekt door een zadeldak met overstek voorzien van windveren. Het dak is belegd met grijze oud-Hollandse pannen.

De symmetrische voorgevel is op de begane grond drie travee├źn breed. De eenvoudige met kraaldelen beklede voordeur wordt geflankeerd door twee getoogde schuifvensters met een zesruits verdeling. Boven de voordeur een getoogd bovenlicht. Op de zolderverdieping bevinden zich boven de deur twee vensters onder rondboog met een zesruits-verdeling. In de zijgevels eveneens een getoogd venster overeenkomstig die van de voorgevel. Het opgaande werk bestaat uit rode baksteen gemetseld in kruisverband. Het heeft een cementen plint. De voorgevel wordt bovendien afgewisseld door speklagen van gele steen, die ook in de segment- en rondbogen is verwerkt. In de boogtrommels siermetselwerk. Het interieur is sterk gewijzigd en bevat afgezien van de constructie geen historische onderdelen.

Waardering

Het kantoor is van algemeen belang. Het is tezamen met schoorsteen en machinehuis het brandpunt van de ontwikkeling ter plaatse. Het is bovendien van architectuurhistorisch

Tags: gebouwen, woonhuizen,kantoorgebouw,handel en kantoor,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fabriekscomplex Havep: Kantoor Havep
location_on Monumenten Kaart rond Goirle

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!