Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heilige Lambertus in Etten Leur

star star star star (1)
Markt 60
4875 CG, Etten Leur (Gemeente Etten Leur)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1885
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 516672
Type: Woonhuis

Omschrijving van Heilige Lambertus

Inleiding.

WOONHUIS met elementen van de Neo-Gotiek en de Neo-Renaissance. Het is gebouwd in 1885 door het kerkbestuur van de St. Lambertusparochie. De architect is vermoedelijk Petrus Johannes van Genk, die tevens de kerk bouwde. Burgemeester Van Glabbeeck was in 1888 eigenaar en bewoner van het huis. Rond 1950 was het in gebruik als klooster van de katechisten van Breda. Het huis ligt midden in de kom van Etten met de voorgevel aan de Markt direct zuid-westelijk van de oprijlaan naar de St. Lambertuskerk.

Omschrijving.

Het woonhuis op L-vormige plattegrond heeft één en twee bouwlagen en een samengesteld zadeldak tussen tuitgevels. Zowel aan de noordoost- als aan de zuidwestkant van het huis bevindt zich een vierkante torenachtige uitbouw onder hoogopgaande torendaken. Ingangspartij onder lessenaarsdak. De daken zijn belegd met natuursteenleien. De buitenmuren bestaan uit schoon metselwerk van baksteen gemetseld in kruisverband met speklagen van Franse kalksteen en een hardstenen plint. Asymmetrische voorgevel met links een tuitgevel waarbinnen een spitsboog ingeschreven. Ingangspartij met monumentale voordeur. Aan de achterkant van het huis een serre. Muuropeningen met erboven boogvelden van siermetselwerk in meerkleurige baksteen. Balkankers van siersmeedwerk. Van het interieur zijn onder andere de volgende onderdelen monumentaal: de marmeren gang, diverse stucwerkplafonds met plafonières; geornamenteerde zwartmarmeren schoorsteenmantels in voor- en achterkamer, sporenkap en vierkleurige kunststeen vloertegels in serre. In de achterste torenaanbouw, die twee bouwlagen heeft en een eigen trap, bevonden zich de berging en de dienstvertrekken voor personeel.

Waardering.

Het vermoedelijk naar ontwerp van P.J. van Genk gebouwde huis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de sociaal-economische ontwikkeling. Het is van architectonisch belang vanwege bouwtype en -stijl, vooral vanwege het neogotische boogmotief in de voorgevel. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de Markt van Etten-Leur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heilige Lambertus
location_on Monumenten Kaart rond Etten Leur

Recensies (1)
    Heilige Lambertus
    Markt 60, Etten Leur, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    4
    Zeer mooie kerk, mooie aankleding binnen en goed schoon. Zuilen erg mooi, hadden er meer mogen zijn.