Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vlaamse schuur in Etten Leur

Hoge Donk 40
4879 NB, Etten Leur (Gemeente Etten Leur)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1850-1875
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 516663
Type: Gebouw

Omschrijving van Vlaamse schuur

Inleiding.

De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Deze stal bevindt zich parallel aan de langgevelboerderij, langs de Beatrixweg.

Omschrijving.

De Vlaamse Schuur heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit geteerde houten planken en deels uit handvorm baksteen. Op het schilddak ligt riet. Bij de korte gevel naar de zijde van de Hoge Donk is de inspringing in plattegrond en kap voor de hoge dubbele deuren waar de hooiwagen binnen kon rijden. Deze korte gevel is van baksteen en heeft twee halfronde ijzeren stalraampjes met vorktracering en behalve de inrijpoort nog een lage toegangsdeur. De lange houten zijgevel is voorzien van diverse raam- en deuropeningen die met geteerde houten planken worden afgesloten. De overige gevels zijn blind. De lage linkerzijgevel is van baksteen, de achtergevel weer van hout.

Waardering.

De Vlaamse Schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,schuur(g),opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vlaamse schuur
location_on Monumenten Kaart rond Etten Leur

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt