Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

T-boerderij in Macharen

Hoefstraat 26
5367 AP, Macharen (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1910
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 516610
Type: Boerderij

Omschrijving van T-boerderij

Inleiding

De T-BOERDERIJ is gesitueerd aan de oostelijke zijde van de kom van Macharen en dateert blijkens een gevelsteen uit 1897. Het zeer gave, traditioneel opgezette gebouw bestaat uit een woon- en een bedrijfsgedeelte.

Omschrijving

De boerderij heeft een T-vormige plattegrond met een dwars op het bedrijfsgedeelte gesitueerd woonhuis. Op het woonhuis ligt een rieten schilddak, met aansluitend op het bedrijfsgedeelte een rieten zadeldak met wolfeind. De handvorm bakstenen gevels met muizetandlijsten zijn voorzien van een gecementeerde plint. De voorgevel van het anderhalflaags woonhuis heeft vier vensterassen. Rechts van het midden is een vleugelpaneeldeur met bovenlicht, trekbel en hardstenen trap aangebracht. De vensters op de begane grond zijn alle licht getoogde T-schuifvensters met paneelluiken, de vier vensters op de etage bestaan uit eenvoudige rechthoekige lichten, alle met hardstenen dorpels. Naast de voordeur is een wit-marmeren gevelsteen met de inscriptie: "A. Strik / 1897". Het oostelijke deel van het pand is onderkelderd. In de oostelijke zijgevel een vier- en een zesruits schuifvenster, in de westelijke een drietal T-vensters. Op de nok van het dak staan twee schoorstenen met zinken kappen. De achterliggende bedrijfsaanbouw heeft in de westelijke gevel een opgeklampte inrijpoort, waarboven een laadluik naar de taszolder. Ter plaatse is het rieten dak opgewipt. In de westelijke gevel is verder een viertal naoorlogse stalvensters aangebracht. De gesloten achtergevel heeft ijzeren steekankers, een opgeklampte deur en een ijzeren stalvenster. In het interieur zijn alle ruimten in oorspronkelijke staat gebleven en zijn onder meer van belang de geut met hardstenen spoelbak en de stal met lemen vloeren. Ten westen van de boerderij staat een noot. Aan de oostzijde is een met Spaanse aak omhaagde wei met enkele fruitbomen. Tegen de zuidelijke gevel van het karschopje is een druif geleid.

Waardering

De gave, traditioneel opgezette boerderij is van algemeen belang en maakt deel uit van een cultuurhistorisch waardevol complex dat getuigt van een geografische en landschappelijke ontwikkeling in het rivierengebied, in het bijzonder de ontwikkeling van de terpboerderij.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar T-boerderij
location_on Monumenten Kaart rond Macharen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt