Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Oijen

Bernhardweg 2
5394 AG, Oijen (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1898
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 516576
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding

WOONHUIS, gebouwd in 1898 in Eclectische stijl, op de hoek van de Bernhardweg en de Oyense Bovendijk met aanbouw uit de bouwtijd.

Omschrijving

De eenlaagse woning heeft een rechthoekige plattegrond met een haaks achter geplaatste aanbouw. De gevels zijn opgetrokken uit grauw gepleisterde baksteen met speklagen van bruine machinale baksteen. Onder de lijstgevel een baksteen sierlijst. De gekrulde sierankers zijn van smeedijzer. Het zadeldak met oudhollandse dakpannen wordt onderbroken door een puntgevel boven de entree in de tweede travee van links. De lagere aanbouw heeft een wolfdak met dezelfde dakpannen. De voorgevel telt vijf assen. De schuifvensters met ongedeeld bovenlicht zijn evenals de voordeur geplaatst onder een segmentboog van baksteen. De kozijnen zijn geprofileerd gesneden. In de segmentbogen zijn geglazuurde gedecoreerde tegels geplaatst. De deur in portiek is vernieuwd. In de topgevel een T-venster met aan weerskanten een gevelsteen waarop "Anno" en "1898". Links in de hoek een smalle schoorsteen met sieranker.

De rechtergevel is eenvoudig en heeft rechte muurankers. Daarachter de aanbouw in dezelfde uitvoering.

De gevel aan de zijde van de Oyense Bovendijk heeft een driedeling met rijke topgevel. Op de begane grond een een brede blinde segmentboog met aan weerszijden een smal schuifvenster onder segmentboog. Boven deze hoekdelen een schilddak. De topgevel is vormgegeven als loggia met opengewerkte baksteen borstwering en dubbele rondboog en kraagt over op de segmentboog. In de topgevel baksteen siermetselwerk.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de Maaskant en als specimen van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de sobere vormentaal en is tevens van belang als regionale variant van het Eclecticisme. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Oijen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!