Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Eclecticistische stijl in Lithoijen

Langwijkstraat 15
5396 PN, Lithoijen (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1885
Publicatie: 20000911
Rijksmonument ID: 516561
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis in Eclecticistische stijl

Inleiding

WOONHUIS, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl, met daar achter een bijbehorende schuur uit diezelfde tijd. In 1919 volgde een verbouwing waarbij het rechterdeel, dat eerst in gebruik was als schuur, geschikt werd gemaakt voor bewoning.

Omschrijving

Het onderkelderde eenlaagse dubbele woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, gevels van machinale baksteen en een zadeldak met kruispannen en de nok parallel aan de straat. De voorgevel, die zes travee├źn telt, bezit gietijzeren sierankers, de zijgevels rechte steekankers. De voorgevel heeft een horizontale geleding door een geprofileerde hardstenen cordonlijst onder de vensters en een gepleisterde speklaag ter hoogte van de wisseldorpels. De getoogde T-vensters hebben een geprofileerde stucomlijsting. De gevel wordt verticaal geleed en de twee woningen visueel gescheiden door een liseen en hoeklisenen, onder de gootlijst uitkomend in een enkele en dubbele muizetandlijst. Tussen de twee vensters links bevindt zich het smalle rondboogportiek van het huis op nummer 17. De entree is risalerend geblokt gepleisterd en loopt door tot in de kroonlijst. Via zes treden bereikt men de paneeldeur. Deze heeft in het bovenpaneel twee staande gietijzeren roosters. De entree van het huis nummer 15 bevindt zich in de rechter zijgevel. Tussen twee T-vensters bevindt zich de paneeldeur, gelijk aan nummer 17. Op zolder, onder de overkragende daklijst op houten klossen, twee T-vensters. In de zijgevel links is het middenvenster dichtgemetseld, verder indeling als rechts.

De achtergevel is ingedeeld als de voorgevel, maar zonder decoratieve elementen of indeling met lisenen.

Voor het huis staan vier leilinden, achter het huis een boomgaard en een meidoornhaag.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor agrarische bedrijfsvoering. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en de opbouw en als voorbeeld van de regionale verwerking van Eclectische stijlvormen ter verhoging van de representativiteit. Verder is het type, vooral vanwege het hoge souterrain uitzonderlijk.

Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis in Eclecticistische stijl
location_on Monumenten Kaart rond Lithoijen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt