Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Krukboerderij in Lith

Engwijkpad 8
5397 BG, Lith (Gemeente Oss)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870
Publicatie: 20001017
Rijksmonument ID: 516558
Type: Boerderij

Omschrijving van Krukboerderij

Inleiding

KRUKBOERDERIJ, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1870 en rond 1900 van een nieuwe voorgevel voorzien. Het pand ligt aan een pad met daarvoor een perceel landbouwgrond en is heden in gebruik als woonhuis.

Omschrijving

De krukboerderij heeft een T-vormige plattegrond en een voorgevel opgetrokken uit machinale baksteen. De andere gevels zijn van handvorm baksteen. Het schilddak van het anderhalflaagse woongedeelte is gedekt met muldenpannen. Het eenlaagse stalgedeelte heeft een afgewolfd rieten zadeldak met een voet van tuile-du-Nordpannen.

De plint is gepleisterd, de voorgevel heeft rechte steekankers en telt vijf travee├źn met vier zesruits schuifvensters met luiken en als tweede van rechts een paneeldeur. Onder het raam rechts daarvan een rechthoekig kelderraampje. De paneeldeur is voorzien van verdiepte panelen en een bovenlicht met afgeronde binnenranden. Op zolder drie openslaande tweeruits vensters.

Het stalgedeelte heeft in de linkerzijgevel een lage staldeur en staldeuren met een vierruits raampje daarin. In de rechtergevel bevindt zich een gietijzeren rond luchtrooster en een vernieuwd vierruits raam.

Waardering

De krukboerderij is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in dit gebied in de late negentiende eeuw. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek, de afgewogen en eenvoudige vormen en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep boerderijen die samenhangt met de ontwikkeling der verkaveling en de laat-negentiende-eeuwse dorpsontwikkeling. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Krukboerderij
location_on Monumenten Kaart rond Lith

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt