Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Lorentzsluizen, douanegebouw in Kornwerderzand

Tussen De Schutsluizen Lorentzsluizen Tussen De Schutsluizen
8600 LJ, Kornwerderzand (Gemeente Zuidwest Friesland)
Friesland
Bouwjaar: 1932
Architect: D.P. Roosenburg Roosenburg 1932 D.P. Roosenburg
Publicatie: 20010312
Rijksmonument ID: 516528
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Lorentzsluizen, douanegebouw

Omschrijving

DOUANEGEBOUW in Functionalistische stijl, ontworpen door ir. D. Roosenburg (vormgeving) in samenwerking met Bureau Zuiderzeewerken en behorende bij de Lorentzsluizen uit 1930-1933.

Het gebouw, gelegen tussen de schutsluizen te Kornwerderzand, is opgetrokken in rode baksteen, is twee bouwlagen hoog en heeft een gedrukt-ovale plattegrond met op de koppen een vierkante uitbouw. Het geheel wordt afgedekt door een rechthoekige betonplaat. Hieronder een doorlopende latei.

De westgevel heeft centraal in de gevel een schoorsteen die iets uit het gevelvlak ligt en die door de dakplaat heen steekt. Aan weerszijden van de schoorsteen: op de begane grond drie vierkante vensters; op de verdieping een pui die in de ronding doorloopt, bestaande uit vier vensters. De linker zij-penant heeft op elke bouwlaag één klein vierkant venster; de rechter heeft op de verdieping een klein vierkant venster en op de begane grond een toegangsdeur. Op de borstwering van de verdieping staat in metalen letters het opschrift: LORENTZ SLUIZEN.

De oostgevel heeft links een gemetselde trap langs de gevel, met metalen leuning, naar een deur in de linker penant; in de ronding van de trap drie kleine vensters. Op de begane grond is een dubbele deur. De verdieping heeft twee puien als aan de westzijde. In de rechter penant een toegangsdeur.

Waardering

Het DOUANEGEBOUW te Kornwerderzand, behorende bij de Lorentzsluizen (1931-1933) is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een landschappelijk/geografische ontwikkeling;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de betekenis voor het oeuvre van de ontwerper ir. D. Roosenburg; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van internationaal belang is;

- vanwege de architectonische gaafheid.

Tags: openbare gebouwen,douanekantoor,overheidsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Lorentzsluizen, douanegebouw
location_on Monumenten Kaart rond Kornwerderzand

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt