Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat 11 Kazemat XI (mitrailleurkazemat gericht op het gebied voor de spuisluizen) in Kornwerderzand

Kazemat XI
2e Linie, Aan De Voet Van De Zuidwestelijke Spuihavendam Aan De Zijde Van De Spuisluizen 2e Linie, Zuidwestelijke Spuihavendam 1 2e Linie, Aan De Voet Van De Zuidwestelijke Spuihavendam Aan De Zijde V
8600 LJ, Kornwerderzand (Gemeente Zuidwest Friesland)
Publicatie: 20010312
Rijksmonument ID: 516507

Omschrijving van Kazemat 11 Kazemat XI (mitrailleurkazemat gericht op het gebied voor de spuisluizen)

Omschrijving

De mitrailleurKAZEMAT XI uit 1933 is gedeeltelijk aangeaard, volledig onderkelderd en heeft een afmeting van 11,3 x 14,0 m. Het trechtervormige, getrapte en van een vertanding van spoorstaven voorziene schietgat is gericht op het gebied voor de uitwateringssluis. De keelzijde is gericht op het zuid-westen en heeft twee ingangen en twee buitentoiletten.

INTERIEUR: inwendig zijn alle pantserstalen deuren nog aanwezig.

Waardering

Kazemat XI uit de Stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied;

- vanwege de gaafheid van het object.