Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat 09 Kazemat IX (mitrailleurkazemat met drie mitrailleurnesten en afsluitbare munitienissen) in Kornwerderzand

Kazemat IX
1e Linie, Op Het Uiteinde Van De Zuidwestelijke Havendam 1e Linie, Zuidwestelijke Havendam 5 1e Linie, Op Het Uiteinde Van De Zuidwestelijke Havendam
8600 LJ, Kornwerderzand (Gemeente Zuidwest Friesland)
Friesland
Bouwjaar: 1933
Publicatie: 20010312
Rijksmonument ID: 516505

Omschrijving van Kazemat 09 Kazemat IX (mitrailleurkazemat met drie mitrailleurnesten en afsluitbare munitienissen)

Omschrijving

De mitrailleurKAZEMAT IX uit 1933 bevindt zich op het uiteinde van de zuid-westelijke havendam en heeft een afmeting van 21 x 16,5 m. Rondom de kazemat is een zware borstwering aangebracht met hierin drie mitrailleurnesten, voorzien van afsluitbare munitie-nissen voor de mitrailleur in open opstelling. De kazemat is aan de onderzijde voorzien van beschermingsmuren om het doordringen van projectielen onder de vloerplaat te voorkomen. Gezien de ligging van de kazemat was het aanbrengen van een rabat niet mogelijk.

Het trechtervormige, getrapte en van spoorstaven voorziene schietgat is gericht op de binnenhaven en het gebied voor de brug. Het schietgat is tegenwoordig dichtgemetseld. De toegang tot de kazemat bevindt zich aan de westzijde samen met een stalen ladder naar het dak. Het dak is voorzien van mastiek en langs de rand steken stalen stekeinden uit het beton ten behoeve van camouflagenetten; langs de borstwering loopt een metalen reling. De kazemat heeft een groen, gele en witte camouflage-beschildering.

Waardering

Kazemat IX uit de Stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied;

- vanwege de gaafheid van het object.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat 09 Kazemat IX (mitrailleurkazem…
location_on Monumenten Kaart rond Kornwerderzand

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt